Ismertté teszik a szépséges zsáktelepülést, Tornabarakonyt

Tornabarakony – Július 22-én és július 25-én vendégeket várnak a szépséges Tornabarakonyba, ahol a Gömör-Tornai Fesztivál eseményei zajlanak majd.

A ma alig húszegynéhány lelkes Tornabarakony – egykori Torna vármegyei település, a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a Tornai-dombságban, a Barakony patak völgyében –július 22-én és 25-én a VIII. Gömör-Tornai Fesztivál programjaira vendégeket vá.

Értelmet adhat

A Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítványt 2008. tavaszán jegyezték be. Az alapítvány és a kurátorait támogató barátok, ismerősök tették mindezt azzal a szándékkal, hogy e kicsiny lélekszámú, természeti adottságokban gazdag zsáktelepülés, ismertté váljon, hogy az itt élők és a lakóingatlannal rendelkező „üdülők” vendégszeretetükről, a hagyományok iránti elköteleződésükről tanúbizonyságot tehessenek. Nem utolsó sorban azzal a reménnyel, hogy a programokra idelátogatók a jövőben visszatérő vendégek lehetnek, és ez új értelmet adhat a falu mindennapjainak.

A szervezők a nyolc éves hagyománnyal rendelkező fesztivál programjait megismerve úgy döntöttek, hogy Tornabarakonyba első alkalommal a Felvidék hagyományőrző-értékközvetítő csoportjait, előadóit hívják meg. Azzal a céllal teszik, hogy munkájuk, szellemiségük ismertté, ismertebbé váljon a Magyarországon élők számára, másrészt, hogy a történelmi gyökerű térségi kapcsolatokba e települést is bekapcsolhassák.

A programok

Július 22.
10.00: Megnyitó. Dr. Komáromi Nándor, a Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány elnöke, dr. Szilágyi Ferenc polgármester, Jenei Edit programgazda.
11.00: Juhfia Jankó a Rozsnyói Meseszínház előadása.
15.00: Címerkiállítás dr. Tóth Péter és Kovács Zsolt munkáiból. Megnyitja: Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke.
16.00: Écsi Gyöngyi felvidéki népdalénekes előadása a görög katolikus templomban.
19.00: Gyermektáncház a Közösségi téren.
21.00: Gömöri táncház a Közösségi téren, muzsikál az Árok zenekar.
Napközbeni egyéb programok:
13-18.00: Kézműves domb (agyagozás, kosárfonás, nemezelés, szövés-fonás, népi gyermekjátékok), kemencés domb (barakonyi kőtteskóstoló).
17.00: Tantúra a Barakonyi-patak mentén.

Július 25.
9.00: geológiai bemutató gyalogtúra Tornabarakonyból. Mi fán terem a kőzettakaró? Betekintés a földkéregbe a bódvarákói tektonikai ablakon keresztül. Csatlakozási lehetőség Bódvarákón, a község Bódvaszilas felőli végénél 11.30-kor.