Ismertették Brüsszelben a 2015-ös európai ifjúsági fővárosra vonatkozó kolozsvári terveket

Brüsszel, 2012. május 9., szerda (MTI) – Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában tartott tájékoztatón ismertették szerdán azokat a terveket, amelyek arra irányulnak, hogy 2015-ben Kolozsvár európai ifjúsági fővárosként tehesse le névjegyét a kontinens közéletében.

Az európai ifjúsági fővárosi projektet kezdeményező Pont csoport vezetői Sógor Csaba és Winkler Gyula erdélyi néppárti EP-képviselő meghívására utaztak Brüsszelbe, hogy ott ismertessék a terveket. A Pont csoport uniós támogatást kapott a Fiatalok Lendületben elnevezésű programból a pályázati csomag összeállítására.

A pályázatot elbíráló Európai Ifjúsági Fórum július 4-én hozza nyilvánosságra a döntőbe került városok listáját, végső győztest pedig november végén hirdetnek a szlovéniai Mariborban.

A kolozsvári ifjúsági főváros jeligéjének az angol “share” (megosztás) szót választották. Erre a mottóra épül a program teljes koncepciója: megosztani az életteret, a köztereket, az értékeket, a gondolatokat, a látásmódokat, a tapasztalatokat.

A projekt kezdeti portfóliójának összköltségvetése számítások szerint megközelíti a négymillió eurót. Az összeget helyi, országos, és európai forrásokból gyűjtenék össze.

A projektelképzelések közt szerepel egy egész futballpályát betöltő flashmob (villámcsődület) 4900 önkéntes résztvevővel. A Kolozsvár sosem alszik program keretében az egyik péntek “nem érne véget 24 órakor, hanem szombaton is folytatódna” – olvasható a leírásban, amely szerint azon az éjjelen minden nyitva tartana – a tömegközlekedés is -, a tereken találkozókat tartanának, koncerteket rendeznének.

– MTI –