Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban

Akt.:
Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban
© Hercsik István
Avagy hogyan tűnik el a szemét?

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül bevezetésre, sok hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget létesül. Interjúsorozatunk következő részében Hercsik Istvánt, a ZHK Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, kérdeztük.

 

Melyek a legfontosabb tényezők, a környezettudatos életmód elterjedésében?

A legfontosabb a lakosság figyelmének felkeltése és szemléletformálása. Az emberek valami miatt megszokták, hogy otthonaikban kiválogatás nélkül, egy helyen tárolják a hulladékot. Fontosnak tartom, hogy elsősorban ezt a látásmódot pórbáljuk kicsit formálni, és mindenkit közvetlenül bevonni a környezetvédelembe. Ehhez a legkézenfekvőbb módszer a házi szelektív gyűjtés, és a komposztálás, amelyet a helyi önkormányzati partnereink közreműködésével el is kezdtünk megvalósítani a zempléni és abaúji településeken. A másik fontos tényező a csapatmunka. Ha a környezetvédelemről van szó, mindenkinek össze kell fognia. Minél több ember dönt a környezettudatos életmód mellett, annál sikeresebbek leszünk a jövőben.

 

Mi a tapasztalat sokan gyűjtik szelektíven a szemetet a Zemplénben?

Úgy látjuk, hogy egyre többen. Ha pedig kiosztásra kerülnek a sárga kukák és teljes üzemmel elindul majd a házhozmenő gyűjtés, még többen fognak. A térségben sok iskolában és óvodában nagy figyelmet szentelnek a környezettudatos nevelésnek, így a gyerekek körében már egyáltalán nem ismeretlen fogalom a szelektív gyűjtés. Ez a generáció már úgy nő fel, hogy az lesz a természetes, megnézik mit és hova dobnak ki. Minden téren egyre tudatosabbak az emberek, így a környezetvédelem is egyre fontosabb szerepet kap a mindennapi életükben. Korábban, amikor az első szelektív szigetek kikerültek a térségben, sokan pesszimisták voltak, fog-e működni, de a tapasztalat az, hogy a lakosság elkezdett odafigyelni, és azóta is lelkesen használják a szigeteket.

 

Ha már a szelektív szigetekről beszélünk, oszlasson el egy még ma is élő tévhitet miszerint a külön gyűjtött szemetet a kukásautóban összekeverik.

Hihetetlen hogy még ma is vannak, akik ezt komolyan így gondolják. Amikor azt látják, hogy egy autóba ürítik a szelektív sziget összes edényét, akkor többrekeszes autóba ürítenek. Ha egy kicsit tovább nézik a folyamatot megfigyelhető, hogy az ürítő jármű nem pont ugyanoda emeli a különböző edényeket. Ez azért van, mert ugyan kívülről nem látszik, de a jármű belülről olyan rekeszekre van osztva, melyekben elkülönítetten tudják szállítani a válogatottan gyűjtött szemetet. A fejlesztéseknek köszönhetően egyre kevesebbet lehet majd ilyet látni, mert az új tömörítős járművek csak egyféle hulladékot kezelnek, így a látszatát sem keltjük annak, hogy „egybeöntenénk” a szétválogatott szemetet.

 

Hogyan mutat példát? Szelektálja a hulladékot?

Igen, fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljünk a szelektív gyűjtésről, hanem szűkebb-tágabb környezetemben is jó példát mutassak. Erre családi és munkahelyi környezetben egyaránt odafigyelek, az irodámban saját szelektív kukám is van a petpalackoknak. Nem olyan nehéz dolog ez, csak kényelmesek vagyunk és egyszerűbb egy helyre dobálni mindent. Mostanában hallottam, hogy egy felnőtt ember 21 nap alatt képes új szokást bevezetni az életébe, tehát kevesebb, mint egy hónapig kell figyelni, hogy amit lehet szelektíven gyűjtsünk, utána már szokássá válik.

Hogyan látja a jövőt, milyen irányba fejlődik a hulladékfeldolgozás?

A hulladékgazdálkodás hatalmas változásokon ment keresztül az utóbbi időkben és reményeim szerint ez tovább folytatódik. A legfontosabb hogy a ténylegesen lerakott szemét mennyiségét a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük. A mai fogyasztói társadalmat figyelembe véve, nem tudjuk kikerülni a szemét keletkezését. Sok kidobásra ítélt dolgot azonban saját magunk is újra hasznosíthatunk, vagy legalább külön gyűjthetünk, hogy a hulladékgazdálkodó anyagában hasznosíthassa amit lehet. A cél, az lenne, hogy a lehető legnagyobb visszahasznosítási arányt érjük el, és a jövő generációinak ne kelljen a szemét kérdésével foglalkoznia.

 

Az abaúj-zempléni térségben aktív kampány zajlik a környezetvédelem és ezen belül a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról! Az aktuális programokról további információt a honlapunkon (www.zoldzemplen.hu), és facebook (www.facebook.com/zoldzemplen) oldalunkon talál!

 

Veled zöldebb lesz Zemplén!

 

 

 

 

 

.