Ismeretterjesztő nap a kaptárkövekről Szomolyán

Az együttműködési megállapodást Patkós Csaba, az EKE Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének vezetője és Rónainé írták alá.
Az együttműködési megállapodást Patkós Csaba, az EKE Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének vezetője és Rónainé írták alá. - © Fotók: Tóth Balázs
Szomolya – Egyre többen ismerkednek a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával.

Második ízben rendezték meg Szomolyán a Kaptárkőnapot, s a rendezvényen szakmai együttműködési megállapodást kötött a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint az Eszterházy Károly Egyetem annak érdekében, hogy előkészítsék a Bükk-vidék Geopark kialakítását.

img_6649_650

Az esemény délelőttjén fotókiállítás nyílt a Bükkalja kőkultúrájáról, majd érdekes előadásokat hallhatott a közönség a bükkaljai vulkánokról, a kaptárkövek funkciójával kapcsolatos kutatásokról, a környék régészeti feltárásairól, az ismét az adottságokhoz igazodó tájhasználatról, valamint Palócföld népzenéjéről.

Eközben egész nap vezetett csoportok kereshették föl a híres kaptárköveket, délután pedig az előadóktól is kérdezhettek a helyszíni programokon. A község főterén a környéken készült nemzeti parki védjegyes termékeket lehetett vásárolni, valamint népdalos találkozót is rendeztek.

img_6690_650

Guczi István, Szomolya polgármestere kiemelte, a szomolyai kaptárkövek már 1960. óta védettek, az országban föllelhető többi hasonló érték 2014. óta áll védelem alatt. Mint mondta, a település a cseresznyéjéről és kőkultúrájáról is híres volt a múlt században. Utóbbi a gépesített kőmegmunkálásával kihalt, de a cseresznyét meg tudták menteni. A múltból tervezik, építik a jövőt.

Tállai András országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az 1958-as kőbánya-nyitás után helyi civilek tiltakoztak az értékek lerombolása ellen és abban a korszakban is sikeresek tudtak lenni. Értékesnek nevezte a BNPI értékmentő, népszerűsítő munkáját.

img_6697_650

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója a tervezett Bükk-vidék Geoparkkal kapcsolatos összefogást méltatta, Havasi Norbert, a Kaptárkő Egyesület elnöke pedig fölelevenítette, civilként sok eredményt tudtak elérni a természeti és kulturális örökség megmaradásáért.

– TB –