Ismeretlen mennyiségű pakura kerülhetett a Tiszába Kárpátalján

A Tisza áradásának következtében a kárpátaljai Taracközt (Tereszvát) elárasztó víz nagyobb mennyiségű pakurát moshatott ki a helyi fafeldolgozó kombinát tározóiból – áll a Kárpátaljai Állami Környezetvédelmi Felügyelet szerdai jelentésében.

A megáradt Tisza Kárpátalja técsői járásának egyes falvait is elöntötte az elmúlt napokban. Víz alá került többek között Taracköz község egy része is, ahol számos kisebb-nagyobb ipari létesítmény is található. Ezek közül a Tisza elöntötte a helyi fafeldolgozó kombinát telephelyét is, ahol nyitott betonmedencékben több tonnányi pakurát tároltak. Az árvíz következményeinek felmérésekor kiderült, hogy a víz kimosta a medencék tartalmának egy részét, ami jelentős környezetszennyezést okozott mind a vállalat, mind a község területén. Azt egyelőre sem kizárni, sem megerősíteni nem tudta a környezetvédelmi hatóság, hogy a kimosott fáradt olajból mekkora mennyiséget sodorhatott magával a Tisza. A folyó szennyezettségét mindenesetre folyamatosan mérik.

Kárpátalján egyébként jelenleg a Tisza és mellékfolyóinak áradása által okozott kár felmérése folyik. Ezzel párhuzamosan tart a megrongálódott vasútvonalak és közutak helyreállítása. A Tisza várhatóan szerdáról csütörtökre virradóan tetőzik Csapnál, ahol a vízszint az elmúlt 12 órában legfeljebb tizenöt centimétert emelkedett, és messze elmarad az eddig mért legmagasabb vízmagasságtól. A Latorca tetőzése ugyanennél a településnél már egy napja tart, s várhatóan csütörtöktől kezdődik meg a lassú apadása.