Iskolakezdési hajrá

Az iskolakezdés minden évben őrültekháza a szülőknek, nem győzik számolni, hogy mi mindenre kell költeni, s csak félve merik a végső összeget kalkulálni.

A helyzetet nehezíti, hogy a gyerek(ek) mindenből a legmenőbbet szeretnék magukénak tudni, a szülő pedig a legolcsóbbat.

A hipermarketekben például már 1-2 ezer forint környékén, vagy még olcsóbban is lehet iskolatáskát venni, kérdés, hogy meddig bírja az ilyen termék a  gyűrődést. Elvileg érdemes lehet több ezer forintos, jó minőségű táskát venni, ami akár több évig is kiszolgálja a tanszerek hurcolászását, ám figyelembe véve, hogy sok gyerek hazaérve három méter távolságról küldi a sarokba az iskolatáskát, megfontolandó az ilyen beruházás. Hasonló a helyzet más „divatos” termék (füzetek, radírok és egyéb készletek) vásárlásánál is, ha nem telik rá, fölösleges a szülőnek túlvállalnia magát, ugyanis az iskolakezdéstől számított 2 hónap után a gyereknek szinte édesmindegy, hogy milyen füzetbe ír. A füzetek esetében azon is lehet spórolni, ha magunk állítjuk össze a szükséges darabokat, s nem a „komplett” csomagot választjuk. Érdemes időt szánni erre, ugyanis az egyébként drága csomagokban sok a fölösleges holmi.

Támogatással könnyebb

Sajnos sok cég nem vállalja be, de egyre többeknek segít a beiskolázásban munkáltatójuk, illetve a bér kifizetője által adható iskolakezdési támogatás. Kedvező változás, hogy e természetbeni juttatás mértéke idén 2 ezer forinttal magasabb, tehát 17 ezer forint értékű adómentes természetbeni juttatás adható, ami október 31-ig vehető igénybe.

A támogatásban a gyermek, tanuló részesülhet a családi pótlékra jogosult szülője útján. Ez azt jelenti, hogy mindkét szülő valamennyi jogosult gyermeke után kaphat iskolakezdési támogatást még abban az esetben is, ha egy munkáltatónál dolgoznak. A rászoruló családok részesülhetnek egyéb támogatásokban is. A három, illetve több gyereket nevelők a beiskolázáskor dupla családi pótlékot kapnak, csakúgy mint azok a családok, ahol az egy főre jutó átlagkereset nem éri el a minimálbér másfélszeresét. 

Tankönyvek ingyen

A jogosult családok automatikusan kapják beiskolázáskor a dupla családi pótlékot, de az ingyenes tankönyvért az iskolákhoz kell fordulni. Az ingyenes tankönyv a három vagy több gyereket nevelő szülőknek, illetve az egyedülálló szülő által nevelt, gyermekvédelmi támogatásban részesülő és tartós, vagy speciális gondozást igénylő gyerekeknek jár.

OlKa