Iskolai pszichológiai hálózat Kaposváron – hetente háromszor mindenhol elérhetőek a szakemberek

Egyre több a szexuálisan, fizikailag, és legfőképp érzelmileg bántalmazott kamasz – állítják a szakemberek. A bennük felgyülemlett feszültséget pedig másokon vezetik le a diákok. Erre példa a tavasszal meggyilkolt kaposvári fiú esete, akit két osztálytársa vert agyon. Kaposváron iskolai pszichológiai hálózatot építettek ki: szakemberek járják az intézményeket, és kisebb csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel.

A pszichológusok konfliktuskezelő tréninget tartanak az iskolákban. A diákok kiélhetik magukat, eljátszhatják azt, ami bántja őket, a szakember pedig figyeli, ki hogyan reagál közülük.

Nem gond, ha ezek rossz reakciók, arra törekszenek, hogy többféle megoldási út legyen a játékban, helyzetekben, és mindig súlypontozzák a pozitív megoldásra törekvést – mondta a Független Hírügynökségnek Hujber Tamásné pszichológus.

Az iskolapszichológusi hálózatot azután hozták létre, hogy tavasszal kaposvári diákok brutálisan agyonverték, majd a tóba dobták osztálytársukat. Az ilyen és hasonló eseteket szeretnék elkerülni. A szakemberek szerint a gyerekeket rendkívül sok bántalmazás éri, részben ezek miatt lesznek feszültek és agresszívak.

A fizikai bántalmazást nagyon nehéz bizonyítani, ez akkor lehetséges egyébként, ha a gyerek megnyílik a szakember előtt, és bizalommal fordul hozzá – mondta a Független Hírügynökségnek Benczéné Csorba Margit, a Bárczy Módszertani Központ igazgatója.

A szakemberek hetente háromszor elérhetőek a város összes általános és középiskolájában, a diákok bármikor felkereshetik őket. Az intézményeket 5 pszichológus és 12 szakpedagógus járja rendszeresen.