Iskolaavató, névadó, tanévnyitó Nyíracsádon

Iskolaavató, névadó, tanévnyitó Nyíracsádon
Több százan gyűltek össze kedd délután az ünnepélyes iskolaavatóra, névadóra és tanévnyitó ünnepségre a nyírségi községben.

Diákok talán még soha nem örültek ennyire tanévnyitó ünnepségnek, a nyolcadikosok búslakodtak, hogy már csak egy évig „lakhatnak” a most kibővített és felújított iskola falai közt, az elsősök pedig már az Ady Endre nevét viselő intézményben kezdhették az új tanévet. Az 1961-ben épült iskolát két évtizeddel ezelőtt már bővítették, de a falak így is szűknek bizonyultak, ezért újabb rekonstrukcióra szánta el magát a helyi önkormányzat. 300 milliós pályázati összeggel és saját forrással vágtak neki 2003 őszén a bővítésnek, melynek során négy új tanterem, edzőterem, az alsósoknak tornaszoba került kialakításra, beépítették a tetőteret, ahol az igazgatási és gazdasági irodákon kívül új helyet kapott a könyvtár, a számítástechnikai labor, a házi koncert rendezésére is alkalmas pódium terem, és a nevelői szoba is. A nemcsak belül, de kívül is teljesen megújult, európai színvonalú intézmény átadását jelképező szalagot Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Juhászné Lévai Katalin, a megyei közgyűlés elnöke, Katona Gyula Nyíracsád polgármestere, valamint Vereb Csaba iskola igazgató vágták át. Bujdosó Sándor a tanítók, tanárok, iskolák egy-egy településen betöltött fontos szerepéről, Katona Gyula a fejújítás történetéről beszélt, a megyei közgyűlés elnöke pedig sok sikert kívánt a diákoknak a megújult iskolában.

Ezentúl Ady Endre nevét viseli

Az iskolaavató alkalmából névadó ünnepségre is sor került, a nyíracsádi diákok ezentúl az Ady Endre nevét viselő intézményben tanulhatnak majd. A 8. c osztály tanulói, Pósán Dorina, Rózsa Csilla, Varga Viktória, Czirják János és Hudácskó Mihály verses összeállítással idézték a költő életét, Macsi Zsuzsa és Senger Márta, a diákönkormányzat elnöke és helyettese pedig a felújítást és a névadót fémjelző táblát leplezték le. Az ünnepségen csendült fel először az az iskoladal, amit Kedves György pedagógus írt a névadó tiszteletére. Vereb Csaba igazgató már  az Ady Endre Általános Iskola diákjainak nyitotta meg az új tanévet, Juhászné Lévai Katalin pedig ajándékokkal kedveskedett a leendő elsősöknek.

Emlékplakett, fagyijegy

A hármas ünnep különlegességét szem előtt tartva Katona Gyula emlékérmet adott át Konyári József kivitelezőnek, valamint Elek Józsefnek a beruházás bonyolítójának.   Az ünnepség végén a helyi egyházak képviselői megáldották az épületet, Katona Gyula és Vereb Csaba pedig iskolabejárásra és uzsonnára invitálta a szülőket és a vendégeket, akik az iskolafelújításról szóló filmet is megtekinthették. A tanulók pedig átvehették osztályfőnökeiktől az iskola nevét és a névadó dátumát tartalmazó könyvjelzőt, amit évtizedek múlva bizonyára kedves emlékként vesznek majd elő, az ingyen fagyijegyeket azonban még aznap délután beváltották a nyíracsádi kisdiákok.
Kedves Zilahi Enikő