Iskola nélkül maradnak ősztől a gyerekek?

Akt.:
Hol tanuljanak tovább a középsúlyos értelmi fogyatékos diákok?
Hol tanuljanak tovább a középsúlyos értelmi fogyatékos diákok?
Miskolc – Hol tanuljanak tovább a középsúlyos értelmi fogyatékos diákok?

Szeptembertől már nem indul képességfejlesztő speciális képzés a Martin János Szakképző Iskolában a középsúlyos értelmi fogyatékos és autista gyerekek számára, panaszolták a szülők szerkesztőségünkben, akik magukkal hozták azt a levelet is, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának írtak az ügyben.

Továbbra is fogadnak középsúlyos értelmi fogyatékos diákokat.

A levelet 23 szülő írta alá. Közöttük Smidt Istvánné és Takács Jánosné is, akik elkeseredésükben fordultak lapunkhoz. Mint mondták, a legközelebbi intézmény, mely gyermekeik nevelését tovább biztosítaná, Girincsen található, de az Miskolctól 40 kilométerre van. A mindennapos ide-oda utazás a családok számára elképzelhetetlen, a távolság és az anyagiak miatt is. A diákotthoni elhelyezést sem tartják megfelelőnek, mert nem szeretnék, ha fogyatékos gyermekük távol lenne tőlük.

„Hol tanuljanak?”

– Az egészben az a legrosszabb, hogy a változásról decemberben, a Martin Szakképző Iskola nyílt napján értesültünk. A Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztatott bennünket, hogy a szakképző intézményeket a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át, a speciális képzést pedig a Klik-nek kell megszerveznie. A gyerekek jelentkezési lapját viszont február 15-éig be kell adni, mivel tanköteles tanulókról van szó – sorolták a szülők. Hozzátették: január 20-án tartottak egy rendkívüli szülői tájékoztatót, ahol a Klik Miskolci Tankerületének igazgatója azt javasolta: adjuk be a felvételi lapokat a Martin János Szakképzőbe, bár az intézmény profilváltása miatt a gyerekeket nem fogják oda felvenni. Akkor hol tanuljanak tovább gyermekeink a 8. osztály után? – kérdezték kétségbeesve a szülők.

26 diák sorsa

Véleményük szerint a megyeszékhelyen semmiképpen nem szabad megszüntetni a fogyatékos diákok képzését, hiszen nem egy-két gyerekről van szó. A középiskola nélkül maradt diákok jelenleg az Éltes Mátyás Óvoda, Iskola és EGYMI tanulói. Úgy tudjuk, hogy az idén 26 diák sorsáról van szó, és felmerült az a lehetőség is, hogy az Éltesben szervezik majd meg az iskola nélkül maradt diákok képzését.

Az iskola igazgatója azonban nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Hegyi Erika


Továbbra is fogadják a fiatalokat

Kedden délután megérkezett az üggyel kapcsolatos hivatalos válasz Kovács Jánostól, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatójától:

„A tárgyban megjelölt témában kelt érdeklődésére a kérdésben érintett fórumok közötti egyeztetés alapján az alábbi tájékoztatást adom: A Miskolci SZC Martin János Szakképző Iskolájában jelenleg középsúlyos értelmi fogyatékos tanulókat is oktatnak. Ez a tevékenység az intézményben továbbra is folytatódni fog. A középsúlyos sérültségi fokú tanulók még hatékonyabb készségfejlesztése érdekében cél, hogy e tanulók differenciált oktatása is megvalósulhasson: ezért keressük annak lehetőségét, hogy az érintett iskola mellett más, szintén miskolci iskolában is megteremtsük a lehetőségét a fenti sajátos nevelési igényű fiatalok oktatásának.

A hír tehát nem igaz: az iskola továbbra is fogad középsúlyos értelmi fogyatékos diákokat”.
hirdetés


hirdet�s