Helyi közélet

2011.07.25. 15:44

Rendeletben szabályozták

Kazincbarcika - Rendeletben szabályozták a köztéri játszóterek használatát Kazincbarcikán.

Kazincbarcika - Rendeletben szabályozták a köztéri játszóterek használatát Kazincbarcikán.Az elmúlt négy évben új pihenőparkok és gyönyörű, minden korosztály igényeit kielégítő játszóterek épültek a városban. Ezek védelmére, illetve az ott szórakozók egészségének megóvása érdekében helyi rendeletet alkotott a barcikai képviselő-testület.

2007-ben kezdődött el az a felújítási folyamat a városban, melynek köszönhetően az elavult és jogszabályoknak már nem megfelelő játszóterek helyén új játszó- és pihenőparkok épültek. Ezek nagy részét térfigyelő kamerákkal védi az önkormányzat a rongálásoktól, ám a további problémák (szemetelés, hangoskodás, dohányzás, alkoholfogyasztás) megelőzésére helyi rendelet megalkotása vált szükségessé.

A repülő katicabogár esete …

- 2007 után 2009-ben újabb, XXI. századi igényeket kielégítő közösségi-és játszóterek kialakításáról döntött képviselő-testületünk – mondta Klimon István alpolgármester. - Ennek megfelelően két ütemben 9 játszótér újul meg, illetve épül összesen 320 millió forint értékben. Ahogy a beruházások eljutottak egy látványosabb fázisba, azonnal megkezdődtek a rongálások, sőt volt olyan bátor „önkéntes” is, aki egy komplett játszóeszközt, egy rugós katicabogarat „röptetett magához” egy éjszaka. Első körben a játszóterekhez térfigyelő kamerákat telepítettünk, melyek nemcsak az állagmegóvásra, hanem az egyéb jogellenes cselekmények megelőzésére, valamint a szabálysértők felderítésére is jól használhatóak. Mindemellett a városvezetés szükségesnek látta, hogy Kazincbarcika egyre szebb és minden korosztály igényeit kielégítő pihenő- és játszóparkjait más módon is megóvjuk, illetve biztosítsuk az ott játszók és kísérőik nyugalmát, egészségét, testi épségét. Így vetődött fel egy új önkormányzati rendelet megalkotásának ötlete, mely a köztéri játszóterek használatának rendjét szabályozza – tudtuk meg Kazincbarcika alpolgármesterétől.

Egyetértésben lesz tilos a dohányzás…

A városatyák július 8-ai rendkívüli ülésükön tárgyalták az előterjesztést, melynek kapcsán teljes egyetértés volt a frakciók között, így a rendeletet 14 igennel, egyhangúlag fogadta el a testület.

- Örülünk, hogy rendelet megalkotását illetően ilyen egységes volt a képviselő-testület, ami azt bizonyítja, hogy egy élő, sőt égető problémára jó irányba haladva kerestük és találtuk meg a választ. Úttörők voltunk a helyi csendrendelet megalkotását illetően és most ez, a köztéri játszóterek használatát szabályozó rendelet is remélhetőleg sokak számára példaként és visszatartó erőként szolgál. A testület egyébként abban is megállapodott, hogy az új beruházások, a város közterületeinek, értékeinek megóvása érdekében összefog és egy közös nyilatkozatot tesz a lakosság felé. Ily módon hívjuk fel a barcikai polgárok figyelmét a problémára és arra, hogy ők hogyan segíthetnének ezek megoldásában. Tervezünk egy komolyabb kampányt is a témában, ősszel ezt is véglegesítjük – mondta Klimon István.

A barcikai „játszótér-rendelet” keretbe foglalja a magasabb rendű jogszabályokat, valamint konkrétan meghatározza a tilalmakat és a mellé rendelt szankciókat is, így például azt is, hogy a köztéri játszótereken és azok határvonalától számított 10 méteren belül tilos dohányozni; a szabályt megszegő pedig ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A pontos szabályozást rövidesen a játszóterekre is kihelyezik, hogy valamennyi állampolgár megismerhesse azt.

- G. J. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában