ISIS: Irán pár hónapon belül előállíthat egy atombombához elegendő dúsított uránt

Washington, 2012. október 8., hétfő (MTI) – Iránnak 2-4 hónapra lehet szüksége ahhoz, hogy egy nukleáris robbanótöltethez elegendő, fegyvertisztaságú uránt állítson elő – állította egy hétfőn megjelentetett jelentésében egy amerikai biztonsági kutatóintézet.

A Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az iszlám köztársaságnak egy működőképes robbanótöltet előállításához további és hosszabb időt igénylő “műszaki kihívásokkal” kell szembenéznie.

Az ISIS nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy Teherán rászánta-e magát arra, hogy nukleáris fegyver birtokába jusson, ugyanakkor azt állította, hogy Irán az alacsony dúsítottságú uránkészleteiből 2-4 hónap múlva képes lesz előállítani egy robbanótöltethez szükséges 25 kilogramm fegyvertisztaságú izotópot.

A kutatóintézet szerint Iránnak még “további sok hónapra van szüksége ahhoz, hogy létrehozza a föld alatti kísérlethez szükséges nukleáris szerkezetet és még több időre ahhoz, hogy megbízható robbanótöltetet készítsen egy ballisztikus rakétához”.

Az ISIS szerint az Egyesült Államok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hamar észrevenné, ha Iránnak sikerül áttörést elérnie. Egy ilyen fejleményre Washington “erélyesen” reagálna, amit Teherán “a jövő évben vagy az idő tájt” nem merne megkockáztatni.

Irán tagadja, hogy nukleáris fegyver előállítására törekedne, az Egyesült Államok, Izrael és több más állam viszont azt gyanítja, hogy ez a szándék áll az iszlám köztársaság atomtudósainak erőfeszítései mögött. Teherán a súlyos nemzetközi gazdasági szankciók ellenére is bővíti nukleáris centrifugáinak számát – jelenleg 10 ezer ilyen eszközzel rendelkezik -, ami felerősítette az egy izraeli “megelőző csapással” kapcsolatos spekulációkat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szeptember 28-án az ENSZ-ben kijelentette, hogy a világnak legkésőbb jövő nyárig meg kell akadályoznia Iránt abban, hogy képessé váljon atomfegyver megépítésére. Netanjahu szerint az irániak akkorra válnak majd képessé arra, hogy belekezdjenek a nukleáris fegyver előállításának “utolsó szakaszába”.

Az amerikai hírszerzés és a kormány vezetői szerint Irán vezetése még nem döntött az atomfegyver létrehozásáról, de műszaki értelemben egyre közelebb kerül ahhoz, hogy ezt képes legyen megtenni.

– MTI, Pogár Demeter –