IRÁNI GÉP: kigyulladt az egyik motorja?

Az örmény hatóságok szerint kigyulladt a szerdán szerencsétlenül járt iráni gép egyik motorja, mielőtt lezuhant volna. Arszen Pogoszián, az örmény polgári repülés helyettes vezetője egy jereváni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tűz észlelése után a “pilóta megpróbált kényszerleszállást végre hajtani” a géppel. Hozzátette: mindez még nem hivatalos álláspont még.

Az iráni Caspian légitársaság gépe Teheránból tartott Jerevánba, amikor nem sokkal a felszállás után lezuhant. Az örmény légtérbe helyi idő szerint 12.52-kor kellett volna belépnie a repülőnek. Az iráni irányítók azonban 12.48-kor szóltak az örményeknek, hogy a gép eltűnt a radarról. Iráni szemtanúk szerint a Tupoljev gép a levegőben kigyulladt. Mások arról számoltak be, hogy a gép körözni kezdett, hogy leszálljon, majd egy mezőgazdasági területre zuhant. Több darabra tört, és felrobbant. A fedélzetén 168-an voltak, senki sem élte túl a katasztrófát.

A 153 utas közül 147-en voltak iráni állampolgárok, közülük 31-en örmény származásúak. Rajtuk kívül négy örmény és két grúz állampolgár utazott a gépen. A repülőn 15 fős személyzet teljesített szolgálatot.

Független Szakértők szerint mind az iráni polgári, mind a katonai géppark elavult repülőgépekből áll, és a gépek karbantartása is alacsony színvonalú. A Caspian Airlines, amelyet 1992-ben alapítottak, több mint 50 rendes és számos charter járatot üzemeltet iráni városok között, ezen kívül nemzetközi vonalakon, például Magyarországra, Ukrajnába, Fehéroroszországba, Örményországba, Törökországba, és az Egyesült Arab Emírségekbe.
hirdetés
hirdet�s