IRÁNI GÉP: kigyulladt az egyik motorja?

Az örmény hatóságok szerint kigyulladt a szerdán szerencsétlenül járt iráni gép egyik motorja, mielőtt lezuhant volna. Arszen Pogoszián, az örmény polgári repülés helyettes vezetője egy jereváni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tűz észlelése után a “pilóta megpróbált kényszerleszállást végre hajtani” a géppel. Hozzátette: mindez még nem hivatalos álláspont még.

Az iráni Caspian légitársaság gépe Teheránból tartott Jerevánba, amikor nem sokkal a felszállás után lezuhant. Az örmény légtérbe helyi idő szerint 12.52-kor kellett volna belépnie a repülőnek. Az iráni irányítók azonban 12.48-kor szóltak az örményeknek, hogy a gép eltűnt a radarról. Iráni szemtanúk szerint a Tupoljev gép a levegőben kigyulladt. Mások arról számoltak be, hogy a gép körözni kezdett, hogy leszálljon, majd egy mezőgazdasági területre zuhant. Több darabra tört, és felrobbant. A fedélzetén 168-an voltak, senki sem élte túl a katasztrófát.

A 153 utas közül 147-en voltak iráni állampolgárok, közülük 31-en örmény származásúak. Rajtuk kívül négy örmény és két grúz állampolgár utazott a gépen. A repülőn 15 fős személyzet teljesített szolgálatot.

Független Szakértők szerint mind az iráni polgári, mind a katonai géppark elavult repülőgépekből áll, és a gépek karbantartása is alacsony színvonalú. A Caspian Airlines, amelyet 1992-ben alapítottak, több mint 50 rendes és számos charter járatot üzemeltet iráni városok között, ezen kívül nemzetközi vonalakon, például Magyarországra, Ukrajnába, Fehéroroszországba, Örményországba, Törökországba, és az Egyesült Arab Emírségekbe.Sporthírek