IRÁNI ATOM – az ENSZ BT valószínűleg a szankciók szigorításáról dönt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) valószínűleg az Irán elleni szankciók szigorításáról dönt szombaton, közölték névtelenséget kérő nyugati diplomaták. A világszervezet nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős szerve csütörtökön tartott tanácskozást a készülő határozat-tervezetről, a megbeszélésék után alig változott a dokumentum szövege, a benyújtott dél-afrikai, indonéz és katari módosításokat szinte teljesen elutasították.

A határozat-tervezetet a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok) és Németország dolgozta ki. A szigorítás ismételten felszólítja Iránt, hogy hagyjon fel atomprogramjával, amely a Nyugat szerint katonai célokat szolgál. A dokumentum teljesen megtiltaná Teheránnak a fegyverek exportját, tovább korlátozná atomerőművi berendezések és technológiák eladását Iránnak és bővítené azon irániak listáját, akiket a tagállamok nem engednének be országuk területére.

A brit ENSZ-nagykövet, Emyr Jones Parry a tanácskozás után közölte, a szöveg-tervezetet hivatalosan is benyújtották a BT 15 tagjának. A csütörtökön tárgyalt módosítások közül szinte az összeset elvetették, így meghiúsult az a dél-afrikai javaslat is, amely egyebek között 90 napra felfüggesztette volna az eddigi büntetőintézkedéseket, hogy lehetőség nyíljon a politikai párbeszéd folytatására.

Nem kapott támogatást a katari és az indonéz javaslat sem, amely belevette volna a határozatba tömegpusztító fegyverek megsemmisítését a Közel-Keleten.

A szombati szavazásra New Yorkba érkező iráni elnök, Mahmúd Ahmedinezsad csütörtökön egy francia televíziónak azt mondta, a voksolás előtt felszólal a BT-ben, és új javaslatokat tesz a probléma megoldására, de országa nem hagy fel az urándúsítással. Az iráni elnök hozzátette, nem tart attól, hogy az Egyesült Államok támadást indítana Irán ellen.