IRÁN-BRIT TENGERÉSZEK: Pénzzé tehetik történetüket a fogságból szabadult katonák

A brit védelmi minisztérium engedélyezte az iráni fogságból kiszabadult brit katonáknak, hogy pénzért eladhassák történetüket a médiának -jelentették be szombat este. A döntést ellenzéki politikusok, és több Irakban elesett katona hozzátartozója is kritizálta: “helytelennek”, és “méltóságon alulinak” nevezve azt.

A szokatlan döntést a “különleges körülményekkel” indokolta a védelmi minisztérium szóvivője. A brit hadseregben szolgáló katonák csak külön engedéllyel köthetnek üzletet médiacégekkel. Legutóbb Johnson Beharry kapott ilyen lehetőséget: ő volt az első fekete, aki megkapta a legmagasabb katonai kitüntetést, a Viktória Keresztet, és önéletrajzáért egy millió fontot kapott.

A brit médiában megjelent beszámolók szerint a 15 katona összesen negyed millió fontért (kilencven millió forint) adhatják el történetüket. A legtöbbet Faye Turney kaphatja, az egyetlen nő az elfogott katonák között. A Sunday Timesban megjelent információ szerint akár 150 ezer fontot (54 millió forint) is kaphat az ITV-től és egy meg nem nevezett újságtól. Összehasonlításképpen: egy karvesztéssel járó sérülésért 57500 fontot (húsz millió forint) fizet a hadsereg a szolgálat közben megsebesült katonáknak a brit hadsereg.

A tengerészek nem csak történetük elmondásával váltják pénzzé 13 napig tartó raboskodásukat: azt tervezik, hogy az eBay internetes aukciós oldalon keresztül értékesítik azokat a vázákat, amit ajándékba kaptak az irániaktól. Ezt az egyik katona apja közölte a Sunday Times című lappal.

John Tiddel, a boszniai brit ENSZ-erők parancsnoka megdöbbentőnek nevezte az engedélyt, és közölte: némelyikük úgy viselkedik, mint aki egy valóságshowban szerepel. Liam Fox ellenzéki politikus pedig méltóságon alulinak nevezte a lépést, ami nem felel meg a hadsereg szinvonalának.