IRÁN-BRIT TENGERÉSZEK: Lelki terror alatt tartották a katonákat

Lelki terror alatt tartották az Iránban fogvatartott brit tengerészeket – mondta egyikük pénteken újságíróknak egy angliai támaszponton. Hét év börtönnel fenyegettek mindenkit, aki nem vallotta azt, hogy behatoltak az iráni felségvizekre – tette hozzá Felix Carman hadnagy.

A sajtótájékoztatót Chris Air kapitány és Felix Carman tartotta a délnyugat-angliai chivenori támaszponton. Carman közölte: mindegy mit hallottak tőlük az elmúlt napokban, biztosan tudja, hogy nem sértették meg az iráni határt és végig iraki felségvizeken tartózkodtak. A hadnagy elmondta, hogy egymástól elkülönítve tartották őket, és időnként bekötött szemmel, megbilincselve sorakoztatták fel az embereket, hogy vallomást csikarjanak ki tőlük. “Végig pszichikai nyomás alatt tartottak minket” – tette hozzá.

A 15 tengerész március 23-án éppen befejezte egy kereskedelmi hajó átvizsgálását, amikor két hajójukat iráni hadihajók vették körbe. “Nem volt mód az ellenállásra, ha megtettük volna, páran közülünk már nem lennének itt” – mondta Chris Air kapitány. A csapat nevében felolvasott közleményében Air kijelentette: nem hatoltak be iráni vizekre, bőven iraki területen voltak még, amikor elfogták őket.

A 15 tengerészt végül április 5-én engedték szabadon az irániak. Közben a brit haditengerészet felfüggesztette a járőrözést a Perzsa-öbölben, és vizsgálatot indított az incidens kivizsgálására.