IRÁN-BRIT TENGERÉSZEK – Irán elengedi a 15 britet

Irán szerdán váratlanul bejelentette, hogy elengedi azt a 15 brit tengerészt, akit csaknem két hete tart fogva azzal a váddal, hogy behatoltak az ország területi vizeire. A bejelentést a keményvonalas államfő, Mahmúd Ahmadinedzsad tette teheráni sajtóértekezletén.

Ahmadinedzsad kijelentette: “Bár Iránnak joga lenne a próféta útmutatásai szerint bíróság elé állítani őket (a brit tengerészeket), kegyelmet kaptak, és szabadon bocsátjuk őket, ez az ajándékunk a brit népnek”. Hozzátette, hogy a brit tengerészek rögtön a sajtóértekezlet után kimehetnek a repülőtérre, és hazarepülhetnek.

Később azonban ez a verzió úgy változott meg, hogy a britek csütörtökön indulnak haza.

A brit foglyok elengedéséről tett bejelentés előtt Ahmadinedzsad még kirohanást intézett Nagy-Britannia ellen, majd kitüntette azt az iráni tisztet, aki elfogta a briteket.

Az incidens a Perzsa (Arab)-öböl északi térségében történt. Az iráni változat szerint a britek behatoltak Irán területi vizeire. London szerint viszont a brit hajó nem iráni, hanem iraki területi vizeken tartózkodott.

Szinte a britek hazaengedéséről tett bejelentéssel egyidejűleg vált ismeretessé, hogy Bagdadban szabadon engedtek egy Irakban korábban elrabolt iráni diplomatát. Sőt, az iráni állami sajtó bejelentette, hogy egy iráni diplomata meglátogathatja azt az öt iráni hivatalos személyt, akit januárban Észak-Irakban fogtak el az amerikai fegyveres erők. Washington sietett cáfolni, hogy az események között bármilyen összefüggés volna.

A tengerészek szabadon bocsátásról hozott iráni döntést azonnal üdvözölte a brit és az amerikai kormány.