IRÁN – BRIT TENGERÉSZEK – London megtiltotta a nyilatkozást a tengerészeknek

Des Browne brit védelmi miniszter hétfőn megtiltotta, hogy az Iránban két hétig fogva tartott tengerészek pénzért nyilatkozzanak a sajtónak. A döntést azért hozta, mert a hét végén nagy felháborodást keltett, hogy a katonák – főnöki engedéllyel – nagy üzleteket kötöttek a bulvársajtóval.

A 15 fogva tartott brit tengerész egyetlen női tagja például híresztelések szerint 6 számjegyű összeget kasszíroz (fontban) egy tévétől és a legnagyobb brit bulvárlaptól.

Politikusok, veterán katonák, Irakban elesett katonák hozzátartozói bírálták a brit haditengerészetet, hogy engedte pénzért nyilatkozni a tengerészeket.

A védelmi miniszter ezért bejelentette, hogy amíg ki nem dolgoznak egy pontos nyilatkozási szabályzatot a jövőre nézve, addig az egyenruhások nem adhatnak interjút pénzért.

Irán március 23-án tartóztatta le a 15 brit tengerészt. Teherán szerint a britek behatoltak az iráni területi vizekre. London szerint viszont iráni jogsértés történt, mert a tengerészek Irak területi vizein végeztek ellenőrzést az ENSZ felhatalmazásával.