IRM: két hét múlva újra a parlament elé kerül a vízummentességről szóló törvény

November 3-án kerül ismét az Országgyűlés elé az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló jogszabály tervezete, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) kiegészít a bűnügyi nyilvántartási törvény módosításával is.

A vízummentességről szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek, mert indoklása szerint túlságosan széles körben enged hozzáférést az amerikaiaknak a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. Sólyom László az egyezményt nem találta ugyan alkotmányellenesnek, de szerinte a magyar állampolgárok jogbiztonságát az védi, ha csak a valóban büntetőügyekben szereplők adataihoz lehetne hozzáférni – tette hozzá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán tájékoztatta a kormányt az államfő aggályairól. A tárcavezető javaslatára a kormány kezdeményezi az amerikai-magyar vízummentességi megállapodást kihirdető törvény kiegészítését a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításával – tájékoztatta a Független Hírügynökséget szerdán az IRM.

A módosítással egyértelművé válik, hogy az amerikai hatóságok csak azokhoz az adatokhoz juthatnak hozzá, amelyekhez a magyar fél hozzáférést szeretne biztosítani – azaz a bűncselekmény miatt elítéltek adataihoz. Az amerikai-magyar vízummentességgel kapcsolatos törvény, a kiegészítéssel együtt, november 3-án kerül újra a parlament elé – tájékoztatott a tárca.