Iránt figyelmeztette a brit kormányfő a Knesszet előtt tartott beszédében

“Irán egyértelmű választás előtt áll: vagy felfüggeszti atomprogramját, és elfogadja a tárgyalási ajánlatot, vagy elszigetelésre és kemény szankciókra számíthat” – közölte Gordon Brown, az első brit kormányfő, aki felszólalt az izraeli parlamentben. Brown a Knesszet előtt elmondta: Nagy-Britannia eltökélt az iráni atomfegyverprogram megakadályozására, és elítélte Mahmúd Ahmadinedzsad iráni elnök Izrael elpusztítására felszólító “elrémítő” nyilatkozatait.

A brit miniszterelnök támogatásáról biztosította a 2007 nyarán az Egyesült Államokbeli Annapolisban újraindított izraeli-palesztin békefolyamatot, ami nemsokára “történelmi és hosszan tartó békét hozhat”. Brown jelezte, hogy a két ország megoldás híve, amikor egymás mellett létezik a zsidó államot elfogadó, és azzal békésen együtt élő palesztin állam és Izrael.

A brit kormányfőt köszöntő beszédében Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a közel-kelet stabilitását leginkább fenyegető tényezőnek nevezte Iránt, jelezve, hogy Izrael nem létezhet együtt egy atomfegyverrel rendelkező perzsa állammal. Olmert szerint a nukleáris fegyverrel rendelkező Irán az egész világra fenyegetést jelentene.

Az Iránnal tárgyaló úgynevezett P5+1 csoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) egy múlthét szombati tárgyalást követően két hetet adott Teheránnak, hogy felfüggessze urándúsítási programját, vagy újabb, kemény szankciókra számíthat. A brit kormányfő szóvivője közölte, hogy Brown nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az iráni gáz- és olajipart sújtó szankciókat hoznak Teheránnal szemben, például azzal, hogy megnehezítik az olajfinomítókhoz való berendezések és pótalkatrészek vásárlását.