Iránt és Észak-Koreát figyelmeztette az amerikai külügyminiszter

“Kemény lépésekkel” fenyegette meg Iránt és Észak-Koreát is az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice hétfőn, úton ázsiai körútjának első állomására, a repülőgépen nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak.

Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy Iránnak két hete van arra, hogy komolyan válaszoljon a hétvégén, Genfben folytatott tárgyalások után. Svájcban a perzsa állam “nagyon komoly figyelmeztetést kapott, hogy nem halogathatja tovább a dolgot, válaszolnia kell”, mondta Rice. A külügyminiszter szerint ellenkező esetben Iránnak újabb “büntető intézkedésekkel” kell számolnia.

A világ országainak jelentős része úgy gondolja, hogy az iráni urándúsítás atomfegyver előállítását célozza. Teherán ezt cáfolja és azt állítja: atomprogramja kizárólag békés energiatermelést szolgál. Ennek ellenére az ENSZ már három ízben is gazdasági és diplomáciai szankciókat szavazott meg Irán ellen.

Condoleezza Rice beszélt az észak-koreai külügyminiszterrel tervezett szerdai találkozójáról is. Óvott a túlzott várakozástól, mondván: egyelőre inkább csak konzultációról lesz szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Korea “nagyon komoly figyelmeztetést” kap majd ezen a találkozón, hogy tartsa be az atomprogramjának leállítására vállalt kötelezettségeit.Sporthírek