Iránnak már 6 ezer centrifugája van

Iránnak már 6 ezer urándúsító centrifugája van – jelentette az AFP szombaton helyi értesülésekre hivatkozva. Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök megismételte, hogy országa továbbra sem állítja le atomprogramját.

Irán már mintegy 6 ezer urándúsító centrifugát helyezett üzembe a natanzi atomerőművében. Ezt személyesen jelentette be az iráni elnök, akit egy helyi rádiócsatorna idézett. Mahmúd Ahmedinedzsád legutóbb áprilisban nyilatkozott a széles körű nemzetközi vitákat kiváltó berendezésekről és azok működtetéséről. Akkor még 3 ezer működő gépről volt szó.

A nemzetközi közösség aggódva figyeli az iráni atomprogramot. Számos ország – különösen Izrael és az Egyesült Államok – attól tart, hogy a perzsa állam atombombát akar építeni, noha Teherán szerint békés céljai vannak. A dúsított uránt fel lehet használni nukleáris fegyverhez éppúgy, mint atomerőmű fűtőelemeként. Az atomprogram miatt az ENSZ Biztonsági tanácsa már három határozatot fogadott el Iránnal szemben, Teherán ugyanakkor többször – és most is – közölte, hogy folytatja az urándúsítást.