Iráni rapperekre csapott le a teheráni rendőrség

Az iráni média hétfői közlése szerint több tucat fiút és lányt vettek őrizetbe a rendőrök Teheránban, miután razziát tartottak “földalatti rapper összejöveteleken”.

A Tehra-Emrouz nevű lap beszámolója szerint nyugati hangszereket, zenei felvételeket és nagy mennyiségű alkoholt foglaltak le a rendőrök az akcióban, amely a múlt pénteken történt.

A lapnak azt nyilatkozta az iráni főváros rendőrfőnöke, hogy az őrizetbe vett fiatalok “együtteseket csináltak, több illegális klipet, illetve zenét vettek fel és terjesztettek műholdas és internetes csatornákon keresztül” Hosszein Szajedi-nia azt mondta: “elhagyatott, omladozó épületekbe fészkelték be magukat, és piszkos függönyökkel meg mindenféle tárggyal takarták el a helyet, hogy ne keltsenek gyanút a környéken.”

A rendőrfőnök közlése szerint a rendőrség megfigyelés alatt tartott több “romlott erkölcsű” helyet a razzia előtt. Azzal vádolta az őrizetbe vett és rappereknek nevezett fiatalokat, hogy “trágár kifejezéssel illették az általuk sivárnak nevezett társadalmat, és normálisnak tartották a fiúk és lányok közötti egészségtelen kapcsolatokat”.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint az iráni fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a hatóságok által romlottnak tartott nyugati populáris zenét, mint a heavy metal és a rap. Az illegálisnak nevezett koncerteken a rendőrség rendszeresen tart razziákat.

A kemény hatósági fellépések azonban nem rettentik el a földalatti együtteseket, amelyek házi komputereken készítik felvételeiket. A zenei anyagok aztán a külföldről sugárzott perzsa nyelvű műholdas tévécsatornákban és az interneten jennek meg.