Iránban eltiltották a külföldi sajtót az iszlám forradalomra emlékezõ menetektõl

Az iráni hatóságok megtiltották a külföldi újságíróknak, hogy a tudósítsanak a csütörtöki utcai felvonulásokról, amelyeken az 1979-es iszlám forradalomra emlékeznek. Ezt egy médiával foglalkozó iráni tisztségviselõ közölte szerdán az AFP francia hírügynökséggel. Most elõször vezetnek be ilyen korlátozásokat a forradalom évfordulóján rendezett meneteknél.

A külföldi médiának dolgozó riporterek, fotósok csak és kizárólag Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök teheráni beszédérõl készíthetnek tudósításokat – közölte a médiakoordinációval foglalkozó tisztségviselõ. A hagyományos felvonulásokat, amelyeken több százezer iráni szokott részt venni, már nem követhetik figyelemmel külföldi újságírók.

Az iráni vezetõk ezt a döntést azután hozták, hogy ellenzéki vezetõk kormányellenes tüntetésekre hívták híveiket csütörtökre. A tavalyi elnökválasztás eredményeit vitató ellenzékiek a júniusi tüntetések óta rendszeresen szerveznek ellendemonstrációkat – ezeket olyan eseményekhez idõzítik, amelyeket támogat a kormány.

A teheráni rendõrfõkapitány jelezte, hogy szükség esetén egységei készek szembeszállni a csütörtökön tüntetõ tömegekkel. Korábban az iráni hatóságok arra figyelmeztettek, hogy “keményen le fognak csapni” a demonstrálókra.