Iránba is elmenne Tom Lantos

Hajlandó lenne Iránba utazni Tom Lantos amerikai képviselő, hogy párbeszédet kezdjen Teheránnal – írta magyar idő szerint szerda hajnalban a San Francisco Chronicle. A magyar származású politikus korábban a Fehér Ház tiltakozása ellenére a képviselőház elnökével együtt Damszkuszba látogatott, ahol találkozott a szír elnökkel is.

“Kész vagyok akár már holnap reggel gépre szállni és Iránba utazni, mert fontos, hogy párbeszédet kezdjünk” – mondta Lantos egy San Franciscóban tartott sajtótájékoztatón. A képviselőház külügyi bizottságának elnöke hozzátette, hogy már több mint egy évtizede próbál vízumot szerezni Iránba, de még Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár segítségével sem sikerült megszereznie a beutazáshoz szükséges iratokat.

Lantos újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke is vele tartana. A házelnök, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón nem jelentette ki egyértelműen, hogy elutazna-e Iránba, megjegyezve: az iráni elnök kijelentései “kívül esnek a civilizált emberi viselkedés határain”.

A két demokrata politikus április elején a Fehér Ház éles tiltakozása ellenére Szíriában találkozott Bashar al-Asszad elnökkel. A Bush kormányzat attól tartott, hogy a látogatás aláássa az elnök Damszkusszal szemben alkalmazott politikáját, ami az elszigetelésre épül. Ugyanakkor a Fehér Ház nem ítélte el republikánus képviselők hasonló látogatását, akik szintén párbeszédet sürgettek a két ország között.