Irán tiltakozott a francia rendőrök fellépése ellen a francia nemzeti ünnep estéjén

Bekérette az iráni külügyminisztérium csütörtökön Franciaország teheráni nagykövetét, hogy így tiltakozzon a francia rendőrök szerintük brutális fellépése ellen a július 14-i ünnep estéjén. Ezt az AFP francia hírügynökség közölte több iráni hírügynökségre hivatkozva.

Az iráni külügy szerint a francia rendőrök összevertek tüntetőket az 1789-es francia forradalom évfordulóján több francia városban. A Franciaország teheráni képviselőjének, Bernard Poletti-nak átadott nyilatkozat szerint Irán “elítéli azok elnyomását, akik Nicolas Sarkozy elnök politikája ellen tiltakoztak”. Az iráni nyilatkozat szerint a francia rendőrök “ritka kíméletlenséggel léptek fel a tüntetők ellen, akik elégedetlenek életszínvonaluk romása miatt”. A francia nemzeti ünnep estéjén – a 2005 őszi eseményeket idézve- 317 autót gyújtottak fel fiatalok. A hatóságok szerint a gyújtogatók elleni fellépés során 13 rendőrt megsebesült.

A két ország közötti kapcsolatok azt követően lettek fagyosak, hogy kémkedés vádjával Iránban letartóztatták a francia állampolgár Clotilde Reiss-t, aki az isfahani egyetemen vendégelőadó. Párizs szerint egy szó sem igaz a vádból. Az asszony Bejrútba akart utazni július 1-én, amikor őrizetbe vették a teheráni reptéren, majd kémkedéssel vádolták meg, és az iráni főváros Evin nevű börtönébe vitték. Párizs azt állítja, hogy az asszony letartóztatása összefügg a választási csalással vádolt Mahmúd Ahmadinezsád elnök elleni júniusi, isfahan-i tiltakozásokkal.

“Be kell fejezni az elnyomást és az erőszakot a békés tüntetők ellen” – mondta az Irán több városában tartott júniusi tömegtüntetések elleni hatalmi fellépésről Nicolas Sarkozy francia elnök korábban. Szerdán egyébként azt állította a francia külügyminisztérium, hogy a francia nagykövetség francia-iráni, kettős állampolgárságú alkalmazottait több napon át tartották fogva az iráni hatóságok.