"Irán nem épít atomfegyvert" – Ahmadinedzsad interjú

Az iráni elnök az NBC amerikai televíziónak adott interjújában újra megismételte, hogy Teherán nem akar atombombát építeni. A hétfői interjút azután hozták nyilvánosságra, hogy Mahmúd Ahmadinedzsád szombaton bejelentette, hogy hatezerre növelték urándúsító centrifugáik számát, a nemzetközi közösség tiltakozása ellenére.

“Nem dolgozunk atombomba előállításán” – jelentette ki Ahmadinedzsád elnök az NBC amerikai televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy nem hisznek a nukleáris fegyverekben. Az iráni elnök szerint a történelem megmutatta, hogy az atomfegyverek nem segítik az országokat politikai céljaik elérésében.

A nyugati országok, különösen az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy Irán urándúsítási programja atomfegyverek előállítását szolgálja, miközben Teherán folyamatosan állítja, hogy csakis polgári célokra használnák fel a nukleáris technológiákat. Az amerikai hírszerző szervezetek 2007 decemberében nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági értékelése szerint Irán 2003-ban felhagyott atomfegyver előállítását célzó programjával.