Irán megkezdte az ipari mértékű urándúsítást

Mahmúd Ahmadinedzsád
Mahmúd Ahmadinedzsád
Irán – Irán hétfőn bejelentette, hogy már ipari méretekben végzi az urándúsítást. Mahmúd Ahmadinedzsad köztársasági elnök közölte, hogy hétfőn megkezdődött az urándúsító berendezések ipari méretekben való gyártása.

“Irán ma csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek ipari méretekben gyártják a nukleáris üzemanyagot” – mondta az iráni államfő. Ahmadinedzsad nem közölte, hogy pontosan hány urándúsító berendezés üzemel.


Az urándúsítás azért kényes kérdés, mert ugyanannak a technológiai folyamatnak az eredménye lehet az atomerőmű számára szükséges fűtőanyag vagy az atombombához szükséges hasadóanyag. A különbség csak a dúsítás mértéke.

Irán azt állítja, hogy csak békés energiatermeléshez van szüksége dúsított uránra, a nemzetközi közösség viszont gyanakszik, hogy Teherán atomfegyverre akar szert tenni.

Az ENSZ már két szankciócsomagot határozott el Irán ellen, amiért az ország nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette: az a tény, hogy Irán elkezdte az ipari szintű urándúsítást, bizonyítja, hogy az ENSZ-szankciók jogosak voltak.

Az ENSZ BT szigorította az Irán elleni szankciókat

Az urándúsítás azért kényes kérdés, mert ugyanannak a technológiai folyamatnak az eredménye lehet az atomerőmű számára szükséges fűtőanyag vagy az atombombához szükséges hasadóanyag. A különbség csak a dúsítás mértéke.


Nyilatkozik az egyetlen tengerésznő
Az Iránban csaknem két héten át fogva tartott brit tengerészcsoport egyetlen női tagját halálllal fenyegették az irániak – erről számol be a hétfőn a Sun című brit bulvárlap. A 26 éves Fay Turney, egygyermekes anya elmesélte a lapnak, hogy többször is halállal fenyegették. Az első öt napban úgy tudta, hogy a 14 férfi társa mind hazament, ő az egyetlen, aki az irániak fogságában maradt. Folytonosan lélektani nyomásnak tették ki, amikor például olyan kérdéseket tettek fel neki, hogy “Na, milyen érzés meghalni a hazáért?” Olvasson továb…

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúan megszavazta az Irán elleni szankciók szigorítását. A világszervezet ezzel szeretné elérni, hogy Teherán függessze fel urándúsítási programját, illetve üljön tárgyalóasztalhoz. 

A határozat hatvan napot adott a perzsa államnak, hogy teljesítse az ENSZ követeléseit, ellenkező esetben újabb gazdasági szankciókra számíthat.

A világszervezet decemberben már hozott kereskedelmi és utazási korlátozásokat Iránnal szemben, mert a perzsa ország nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját. Teherán változatlanul azt állítja, hogy arra csakis békés energiatermelése miatt van szükség. Sok ország viszont azt gyanítja, hogy a program atomfegyver kifejlesztését szolgálja.

A határozat-tervezetet a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) és Németország dolgozta ki.

A dokumentum teljesen megtiltja Teheránnak a fegyverek exportját, tovább korlátozza atomerőművi berendezések és technológiák eladását Iránnak, valamint befagyasztja újabb 28, a perzsa állam atom- illetve ballisztikus rakétaprogramjához kötődő tisztviselő és intézmény külföldi vagyonát.
A határozat megnehezíti gazdasági segélyek és kölcsönök nyújtását is Teheránnak.

A határozat jelzi: a szankciókat azonnal feloldják, ha az ENSZatomenergia ügynöksége (IAEA) megerősíti, hogy Irán teljesítette a világszervezet követeléseit, és beszüntette az urándúsítást.

Moszkva ultimátumot adott Iránnak

Oroszország addig nem szállít Irán épülő atomerőművébe nukleáris üzemanyagot, amíg Teherán nem állítja le az urándúsítást, írta egyik számában a The New York Times.

Az ultimátumot a múlt héten terjesztette elő az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára Teherán egyik képviselőjének Moszkvában, írta az újság névtelenül nyilatkozó amerikai, európai és iráni tisztségviselőkre hivatkozva.

Oroszország még 2006-ban ígéretet tett arra, hogy 2007 márciusában üzemanyagot szállít a buseri atomerőműbe, amit szeptemberben üzemeltek volna be.

A tervek szerint novemberben kezdték volna az áramtermelést. Orosz tisztviselők az elmúlt hónapban elismerték, hogy elhalasztották az üzemanyag szállítását, hivatalosan azzal indokolva a döntést: Teherán nem fizette ki a legutóbbi részletet az orosz építésű atomerőműért.

Ugyanakkor a The New York Timesnak névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselők elmondták:az elmúlt hónapban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter európai diplomatákkal tudatta, hogy politikai döntés az üzemanyag visszatartása, amit hivatalosan gazdasági okokkal indokolnak majd.

Egy magas rangú iráni tisztviselő egy interjúban megerősítette, hogy Moszkva ultimátumot nyújtott be Teheránnak: csak akkor szállítják az üzemanyagot az erőműbe, ha Irán leállítja urándúsítását.

Kapcsolódó anyagok:

  • Nyilatkozik az egyetlen tengerésznő
  • Elindult Teheránból a 15 brit
  • Irán és a brit tengerészek
  • Az ENSZ BT szigorította az Irán elleni szankciókat
  • Moszkva ultimátumot adott Iránnak
  • Súlyos választ ad Teherán a szankciókra