Irán: Izrael meg akarta öletni Ahmadinezsád iráni államfőt

Az iráni titkosszolgálati miniszter pénteken azzal vádolta meg Izraelt, hogy a júniusi iráni elnökválasztások idején merényletet tervezett Mahmúd Ahmadinezsád államfő ellen. A Fars iráni hírügynökségnek nyilatkozva Golam Hoszein Moseni Ejeie azt mondta, az izraeliek titkos találkozón egyeztették tervüket a száműzetésben lévő ellenzéki csoport, az Iráni Mudzsahedinek Népi Szervezetének (PMOI) vezetőivel.

“A cionista rezsim emberei kétszer találkoztak ezzel az álszent csoporttal, először az egyiptomi Sharm El Sheikh-ben, majd Párizsban, de ezek az álszentek feltételeket szabtak a munka elvégzéséhez. Azt akarták, hogy cserében a merénylet végrehajtásért az USA és más államok vegyék le neveiket a terroristák feketelistájáról” – mondta a titkosszolgálati miniszter, aki szerint az “összeesküvők” megkörnyékezték az Irán keleti részén élő lázadókat is. Ezek az iráni síita rezsim ellen fellépő szunnita kisebbség.

Mahmúd Ahmadinezsád, akit azzal vádolnak a június 12-i elnökválasztásokon vesztes reformer jelölt hívei, hogy csalással szerezte meg újra az államfői hatalmat, gyakran intézett éles kirohanásokat Izrael ellen. Beszélt már nyíltan arról, hogy le kell törölni a térképről is Izraelt, és a holokauszt a zsidók koholmánya.