Irán is kitiltotta a kínai tejtermékeket

Irán betiltotta a tejet tartalmazó kínai termékeket a melaminnal szennyezett tejbotrány miatt – jelentette hétfőn az iráni média. A vesekövet okozó vegyi anyaggal szennyezett tejtermékek miatt 53 ezer gyerek betegedett meg Kínában, és négyen haltak meg, a tejet tartalmazó kínai termékek betiltásához, vagy visszavonásához vezetve Európában ás több ázsiai országban.

A tejet is tartalmazó kínai ételek és italok behozatala be lett tiltva – jelentette a Kayhan című iráni lap az egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva. A minisztérium jelezte, hogy bírósági eljárás vár azokra, akik mégis ilyen termékeket árulnak, hozzátéve, hogy a betiltott készleteket a hatóságok lefoglalják.

Kínában eddig már négy csecsemő vesztette életét, és 53 ezren betegedtek meg, miután fogyasztottak a szennyezett tejtermékekből. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamint azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjnek. A szennyezett termékek rendszeres fogyasztása azonban vesekövet okoz, amely főleg csecsemők és kisgyerekek számára veszélyes.

A kínai hatóságok 27 embert tartóztattak le eddig a szennyezett tejpor miatt kialakult élelmiszeripari botrány miatt. Több mint egy tucatnyi ázsiai országban visszahívták az üzletekből a Kínában készült édességeket és tejkészítményeket, az Európai Unió pedig megtiltotta az olyan, gyermekeknek szánt kínai élelmiszerek behozatalát, amelyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak.