Irán elhalasztotta az amerikai turistanő szabadon engedését

“Megoldatlan jogi ügyek” miatt Irán elhalasztotta az iraki határnál tavaly letartóztatott három amerikai túrázó egyikének szombatra tervezett szabadon engedését – közölték iráni tisztségviselők. A 31 éves nő szabadon engedését a héten jelentették be iráni kormányzati tisztségviselők.

Mivel a megfelelő jogi eljárások nem lettek elvégezve, az amerikai fogoly szabadon engedését elutasította a bíróság – idézte az ILNA iráni hírügynökség a teheráni főügyészt. Az iráni elnöki hivatal megerősítette, hogy el lett halasztva “az amerikai kém szombatra tervezett ünnepélyes szabadon engedése” – írta az IRNA iráni hírügynökség. Az iráni elnök szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a nő szabadon engedésének részleteiről később számolnak be.

A 31 éves Sarah Shourd szombati szabadon engedését csütörtökön jelentette be a Kulturális és Iszlámügyeket Felügyelő Minisztérium. Egy nappal később a minisztérium egyik tisztségviselője megerősítette, hogy elengedik a nőt. Az iráni külügyi szóvivő az angol nyelvű iráni Press TV-nek szintén azt mondta, hogy Shourd szabadon lesz engedve, de a pontos dátumot már nem közölte. “Szabadon engedésének részleteiről még folynak a megbeszélések” – jelentette ki a szóvivő.

A nőt, és vele együtt két amerikai férfit 2009 július 31-én tartóztatták le az iráni hatóságok, miután egy észak-iraki túrázás közben átlépték az iráni határt. A három amerikait kémkedéssel, és illegális határátlépéssel vádolják. Az amerikaiak azt mondják, hogy véletlenül tévedtek Iránba, miközben az iraki-iráni határon álló hegyekben túráztak.
– Független Hírügynökség –