IRÁN – BRIT TENGERÉSZEK – Nyilatkozik az egyetlen tengerésznő

Az Iránban csaknem két héten át fogva tartott brit tengerészcsoport egyetlen női tagját halálllal fenyegették az irániak – erről számol be a hétfőn a Sun című brit bulvárlap.

A 26 éves Fay Turney, egygyermekes anya elmesélte a lapnak, hogy többször is halállal fenyegették. Az első öt napban úgy tudta, hogy a 14 férfi társa mind hazament, ő az egyetlen, aki az irániak fogságában maradt. Folytonosan lélektani nyomásnak tették ki, amikor például olyan kérdéseket tettek fel neki, hogy “Na, milyen érzés meghalni a hazáért?”.

A brit tengerésznő egyszer azt gondolta, hogy a koporsóját ácsolják. A cellája közvetlen szomszédságából ugyanis fűrészelés és szögelés hangját hallotta, majd belépett hozzá egy nő, és lemérte a testmagasságát.

A vallatások sokszor egész éjjel tartottak, mondta el a tengerésznő.

A Sun hétfői interjúját megjelenés elôtt ismertette az AFP francia hírügynökség.

A brit védelmi minisztérium szokatlan módon engedélyezte a 15 tengerésznek, hogy pénzért nyilatkozzanak a sajtónak, és eladják történetüket. Vasárnapi lapértesülések szerint összesen negyed millió fontot (csaknem 100 millió forintot) kapnak az interjúkért.

Irán azzal a hivatalos indoklással vette őrizetbe a 15 britet, hogy behatoltak az ország területi vizeire. A brit állítás szerint a tengerészek iraki vizeken tevékenykedtek az ENSz megbízásával, és letartóztatásuk a nemzetközi jog megsértése volt.