Irán bejelentette, hogy megkezdte az ipari méretű urándúsítást

Irán hétfőn bejelentette, hogy már ipari méretekben végzi az urándúsítást. Mahmúd Ahmadinedzsad köztársasági elnök közölte, hogy hétfőn megkezdődött az urándúsító berendezések ipari méretekben való gyártása.

“Irán ma csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek ipari méretekben gyártják a nukleáris üzemanyagot” – mondta az iráni államfő. Ahmadinedzsad nem közölte, hogy pontosan hány urándúsító berendezés üzemel.

Az urándúsítás azért kényes kérdés, mert ugyanannak a technológiai folyamatnak az eredménye lehet az atomerőmű számára szükséges fűtőanyag vagy az atombombához szükséges hasadóanyag. A különbség csak a dúsítás mértéke.

Irán azt állítja, hogy csak békés energiatermeléshez van szüksége dúsított uránra, a nemzetközi közösség viszont gyanakszik, hogy Teherán atomfegyverre akar szert tenni.

Az ENSZ már két szankciócsomagot határozott el Irán ellen, amiért az ország nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette: az a tény, hogy Irán elkezdte az ipari szintű urándúsítást, bizonyítja, hogy az ENSZ-szankciók jogosak voltak.