Iraki síiták Amerika-ellenes tüntetése a Szaddám-rezsim bukásának évfordulóján

Radikális iraki síiták amerikai zászlókat égettek és tapostak hétfőn, Szaddám Huszein bukásának 4. évfordulóján. Nadzsaf síita szent városban nagy tömegek skandáltak Amerika-ellenes jelszavakat. Az akciót a radikális síita vezető, Moktada al-Szadr hívta össze.

A tüntetés részvevői úttestre festett amerikai és izraeli zászlókra tapostak, ami az arab kultúrában a legdurvább gyalázkodásnak számít. A tüntetők több száz transzparenst hordoztak azzal a felirattal, hogy “Le Bushsal”, “Le Amerikával”. A megmozduláshoz szunnita csoportok is csatlakoztak.

A fővárosban, Bagdadban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak. 24 órás közlekedési tilalmat rendeltek el a teherautók számára, a főutakon és a hidakon egy lélek sincs, mert a lakosság merényletektől tart.

Négy évvel ezelőtt, 2003 márciusában kezdődött Irak megszállása az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által. Április 9-én döntötték le az amerikai tengerészgyalogosok Bagdadban Szaddám hatalmas bronz szobrát a nyakán átvetett drótkötél hurokkal, előrevetítve az iraki elnök kivégzését, amely 2006. decemberében be is következett.