Irakban vannak a T-72-esek

Pénteken megérkeztek Irakba a Magyarország által felajánlott T-72-esek. A Honvédelmi Minisztérium Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a 77 darab, hadrendből kivont harckocsit még decemberben ajánlotta fel Magyarország.

Ezt akkor jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a NATO felkérte a nemzeteket, hogy támogassák az iraki stabilitás megteremtését.

A Független Hírügynökség október 17-én számolt be arról, hogy a harckocsik már úton vannak Irak felé; azt, hogy pontosan mikor “lépték át” az országhatárt, akkor az út biztonsága érdekében nem árulta el a HM szóvivője. Pénteken a T-72-esek megérkeztek végleges állomáshelyükre, a Bagdadtól nyugatra fekvő Tajiba, ahol az Iraki 9. Gépesített Hadosztály használja majd a tankokat – írják a közleményben.

A harckocsik karbantartását a gödöllői Currus Rt. végezte, ennek és a hadrendbe állításnak, valamint a kiszállításnak a költségeit az amerikai kormány állja. Magyarország emellett egyébként egy 150 fős őrző-védő alakulatot is felajánlott a NATO iraki kiképző központjába, ezt azonban a katonai szervezet egyelőre nem kérte.

Egy kormányhatározat szerint az alakulat mandátuma 2006 szeptember végén jár le. Ezenkívül az iraki kiképző központ működését biztosító pénzügyi alapba is ajánlott fel Magyarország 100 ezer eurót.