Ír és északír állami vezetők sürgetik az ír katolikusok vezetőjének lemondását

London, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Ír és északír állami vezetők egyaránt szorgalmazták az írországi katolikus egyház legfőbb vallási méltóságának távozását, miután egy brit riportműsorból az derült ki, hogy az egyházi vezető nem lépett fel pedofil bűncselekmények ügyében, jóllehet tudomása volt az incidensekről.

A feltáró riport szerint, amelyet a BBC televízió sugárzott a héten, az ügy 1975-ig nyúlik vissza. Sean Brady bíborosnak akkoriban egy 14 esztendős fiú – aki maga is szexuális zaklatást szenvedett el egy pedofil pap részéről – átadta több más olyan gyermek személyes adatait, akik ellen ugyanez a pap hasonló bűncselekményeket követett el. Brady azonban a tudomására hozott esetekről sem az érintett gyerekek szüleit, sem a rendőrséget nem értesítette, és a pedofil pap, Brendan Smyth még további másfél évtizedig folytathatta a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket.

Smyth-t végül 1997-ben 12 évi börtönre ítélték, miután beismerte, hogy 30 év alatt összesen 74 fiú- és leánygyermek sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket. A pap egy hónappal az ítélet után, a börtönben meghalt.

Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes csütörtökön a dublini parlamentben – a BBC riportfilmjében feltárt üggyel kapcsolatos képviselői kérdésre válaszolva – kijelentette: személyes véleménye az, hogy aki ilyen súlyosságú visszaélés ügyében nem volt hajlandó intézkedni, az ne töltsön be magas egyházi tisztséget.

Csütörtökön az észak-írországi kormány miniszterelnök-helyettese, a tartomány katolikus kisebbségét képviselő Martin McGuinness is kijelentette: Brady bíborosnak felül kellene vizsgálnia azt az álláspontját, hogy az ügy nem teszi indokolttá távozását.

Brady a BBC-műsor után azt mondta, hogy nem kíván lemondani, mivel a dokumentumfilm “súlyosan félrevezető” módon ábrázolta az ő akkori szerepét.

Az ír kormány és a katolikus egyház viszonya mélypontra süllyedt, amikor Írország tavaly novemberben bejelentette vatikáni diplomáciai képviseletének bezárását. Ennek előzményeként Enda Kenny ír miniszterelnök példátlan bírálattal illette az egyházat, mivel az szerinte akadályozta ír egyházi személyiségek által az elmúlt évtizedekben elkövetett pedofil bűncselekmények kivizsgálását.

– MTI –