Ipoly-hidak – Csáky kérte, Szili ígéri az ügy felkarolását

Viszonylag kis anyagi ráfordítással már akár jövőre elkészülhetne a magyarországi Hugyag és a szlovákiai Szécsénykovácsi közti Ipoly-híd – mondta a szlovákiai magyar párt új elnöke, Csáky Pál, miután pénteken Pozsonyban tárgyalt Szili Katalin magyar házelnökkel. Szili Katalin támogatja a kezdeményezést.

A szlovákiai magyar politikus hangsúlyozta: az Ipoly-hidak ügyében már számos szándéknyilatkozat született, ezért ideje volna hozzálátni az újjáépítésükhöz. A hidak ugyanis felzárkózási lehetőséget jelentenének az országos viszonylatban elmaradottabb közép-szlovákiai magyarlakta régió számára. Szili Katalin támogatásáról biztosította az MKP kezdeményezését, s jelezte, már hétfőn tájékozódni fog az ügyben az illetékes magyar szakminiszternél.

Az Országgyűlés elnök-asszonya péntektől háromnapos nem hivatalos látogatáson Szlovákiában tartózkodik. Pénteken tárgyalt Pavol Paska szlovák házelnökkel és az MKP vezetőivel, majd megkezdte a Kassán záruló, több magyarlakta települést érintő dél-szlovákiai útját.