Ipenerg: a villamosenergia törvény módosítása a meglévőnél rosszabb helyzetet teremt

Akt.:
Budapest (MTI) – A villamosenergia törvény módosítása a hővel kapcsoltan áramot termelők támogatásában rosszabb helyzetet teremt: emelkedik a támogatás összege, amit a végfelhasználó fizet meg és kevésbé átlátható lesz a rendszer – mondta Zarándy Tamás, az Ipenerg, az ipari energiafogyasztók érdekképviseleti szervezetének szakértője az MTI-nek hétfőn.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításához a zárószavazás előtt hétfőn beterjesztett módosító indítvány a gáz- és a villamos energia törvény megváltoztatását kezdeményezi. Ez utóbbiban a hővel kapcsoltan áramot termelő 50 megawatt feletti teljesítményű erőműveket kizárják a további támogatásból. Az egyik ilyen erőmű a budapesti távfűtéses háztartások nagy részét ellátó Budapesti Erőmű.

Új elem a termelésszerkezet-átalakítási díj

    A villamosenergai árába új elemként a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat kell beépíteni, ami kilowattóránként 1,20 forint. A szakértői számítások szerint ez a fix összeg mintegy 48 milliárd forint támogatást jelent ezeknek az erőműveknek, amit  növel a jogszabály változtatás nyomán a hőtermelőknek a gáz árában nyújtott további mintegy  15-30 milliárd forint támogatás – mondta Zarándy Tamás. Az elmúlt évben, 2010-ben 56 milliárd forint támogatást kaptak a hővel áramot termelő erőművek a Magyar Energia Hivatal adatai szerint, de ezt a támogatást is a végfelhasználók fizették meg.
    Zarándy Tamás véleménye szerint a korábbi kötelező átvételi rendszer (kát) ehhez képest tisztább, átláthatóbb volt. Igaz, a mostani törvénymódosításhoz kapcsolódó alsóbbrendű jogszabályok még nem ismertek, de kérdéses, hogy ki kinek és hogyan fizet a rendszeren belül.
    Ugyanebben az előterjesztésben szerepel a gáztörvény módosítása is, amiben az MVM csoport újabb gázipari jogosítványokat kap. Nevezetesen a javaslat – a cég megnevezése nélkül –  az MVM csoporthoz tartozó villamos energia rendszerirányítót (Mavir) vagy annak egy leányvállalatát jelöli ki a gáztőzsde létrehozójaként, és megszünteti a Mol csoporthoz tartozó FGSZ által működtetett napi aukciót, ha a gáztőzsde-engedélyes ellátja ezt a feladatot is. Az FGSZ az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a jogszabály tervezett változtatást.