Iparűzési adó – vita, de másról – Világgazdaság

Többmilliárdos nagyságrendű lehet az az összeg, amelyet be nem fizetett iparűzési adó címén követelhet a Fővárosi Önkormányzat a budapesti ingatlanfejlesztő cégektől – tudta meg a Világgazdaság. Az ingatlanfejlesztők egy jogszabály-értelmezés miatt ugyanis másként számolták ki az iparűzési adó alapját, mint ahogy azt az önkormányzat szerint kellene, így hatalmas eltérés mutatkozott a beruházók és az adóhatóság […]

Többmilliárdos nagyságrendű lehet az az összeg, amelyet be nem fizetett iparűzési adó címén követelhet a Fővárosi Önkormányzat a budapesti ingatlanfejlesztő cégektől – tudta meg a Világgazdaság. Az ingatlanfejlesztők egy jogszabály-értelmezés miatt ugyanis másként számolták ki az iparűzési adó alapját, mint ahogy azt az önkormányzat szerint kellene, így hatalmas eltérés mutatkozott a beruházók és az adóhatóság által számított adóalapban, ezáltal a korábban megfizetett adóban is.
Az ingatlanfejlesztők szerint az adóalapból levonhatók az alvállalkozóknak kifizetett – az építéssel kapcsolatos – kiadások, az önkormányzat és a pénzügyi tárca szerint viszont nem.