Inváziótól tartva riadókészültségben a guineai hadsereg

Riadókészültségbe helyezték a guineai hadsereget – jelentették be vasárnap délután a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. A Guineát irányító katonai junta tájékoztatása szerint a készültség oka, hogy drogkereskedők által felállított fegyveres csapatok invázióra készülve az ország határaihoz vonultak.

A junta közleménye szerint az ország északi határain, Bissau-Guinea és Szenegál irányából, valamint a déli határokon, Libéria irányából is katonák vonultak fel, amelyek “készek a támadásra Guinea ellen”. Erre válaszul az ország védelmi miniszteri tisztségét is betöltő Sekoubq Konate dandártábornok riadókészültségbe helyezte a határvonalakon állomásozó belföldi csapatokat.

A közlemény szerint a junta tájékoztatta az érintett országokat, hogy támadás esetén “a guineai hadsereg fenntartja a behatolás jogát az érintett országok területére”. Állításuk szerint a “megszállásra készülő” csapatokat olyan kábítószer-kereskedők finanszírozzák, akik a letartóztatás és számonkérés elől menekülve elhagyták Guineát.

A nyugat-afrikai országban december 23-án vette át a katonai junta az irányítást, néhány órával az államfő, Lansana Conte halála után. A hadsereg azonnal feloszlatta az ország kormányát és felfüggesztette az alkotmányt. A katonai vezetés első intézkedései közé tartoztak a kábítószer-kereskedők elleni határozott fellépések és fegyveres rajtaütések.Sporthírek