Interpol körözés a mexikói napközis tűz miatt

Az Interpol nemzetközi körözést adott ki kilenc szökevény ellen, akiket a 48 kisgyerek halálát okozó mexikói napközis tűz miatt keresnek a közép-amerikai országban – közölte kedden a mexikói ügyészség. A június elején, az ország északi részén található Hermosillo városában történt tűzvészben nagyjából harmincan sérültek meg, néhányan még mindig kórházban vannak.

A napközis tűz miatt keresett szökevények neveit nem hozták nyilvánosságra, de azok már megtalálhatóak az Interpol nemzetközi rendőrszervezet adatbázisaiban – közölte a mexikói ügyészség. Az AFP francia hírügynökség azonban úgy tudja, hogy a keresett emberek között vannak a napközi tulajdonosai, valamint a mexikói társadalombiztosítási hivatal néhány munkatársa.

Június végén a tűz miatt már letartóztattak hét embert, akik a Hermosillo városának otthont adó Sonora állam pénzügyi osztályán dolgoztak, de később óvadék ellenében elengedték őket. Jelenleg csak egy ember van letartóztatásban a tragédia miatt, a mexikói társadalombiztosítási intézet napközikért felelős munkatársa.

A napköziben 141 ember, köztük hat felnőtt volt, amikor a délutáni alvás ideje alatt az épület kigyulladt. A tragédiában 48 gyerek halt meg, és nagyjából harmincan sérültek meg. Az első vizsgálatok eredményei szerint a tűz a napközi mellett lévő épület túlmelegedett légkondicionáló berendezésében keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A mexikói sajtóban megjelent beszámolók szerint a raktárépületből kialakított napközinek nem voltak vészkijáratai, és szerkezete olyan gyenge volt, hogy a plafon egy része alvó gyerekekre zuhant. Az épületnek csak két bejárata volt, amelyek közül az egyiket mindig zárva tartották, és öt magasan, a plafonhoz közel eső ablaka. Kétségbeesett szülők az épület falának betörésével próbálták menteni a bent rekedt gyerekeket.Sporthírek