Internetre kerül egy 4. századi biblia

Csütörtöktől az interneten is olvasható lesz a világ egyik legrégebbi bibliája, a Kr.u. 4. században készült Codex Sinaiticus (Sínai-félszigeti kódex) – közölte hétfőn a Lipcsei Egyetem. A biblia görög nyelvű, barna tintával írták pergamenre. A kódexet a 19. században
Constantin von Tischendorf lipcsei egyetemi tanár fedezte föl a Sínai-félszigeten a Szent Katalin kolostorban.

A tudós először 43 lapot kapott meg, amelyet II. Frigyes Ágost szász királynak adományozott. Későbbi útjai során a kódex újabb és újabb lapjait találta meg a kolostorban. Ezek jelentős része II. Sándor orosz cárhoz kerültek. Az első világháború után Nagy-Britannia vásárolta meg a kéziratot. 1970 pedig megtalálták a biblia még hiányzó részeit a kolostorban.

A tudósok 2005-ben döntöttek arról, hogy digitalizálják a kódexet. A költségeket a Brtish Múzeum állja. A cél pedig az volt, hogy a Németországban, Nagy- Britanniában, Oroszországban és Egyiptomban őrzött oldalakat elérhetővé tegyék az interneten. Csütörtöktől az ígéretek szerint az első 100 oldal lesz olvasható a www.codex-sinaiticus.net honlapon. A kódex következő részét novemberben teszik fel a netre. A teljes szöveg pedig jövőre lesz olvasható.

A pergamenlapokat nagyfelbontású képeken lehet majd megnézni a világhálón, emellett a teljes görög szöveg átirata is elérhető lesz, illetve a fontosabb bekezdések angolul és németül is olvashatóak lesznek. A kódexben az ószövetség nagy része valamint a teljes újszövetség megtalálható.