Internetes útvonaltervezőt szeretne az MDF a fővárosi biciklistáknak

Egy interaktív kerékpáros útvonaltervező honlap létrehozását kezdeményezi az MDF, mert a vezető útvonaltervező térképszoftverek nem tudják kielégíteni a budapesti kerékpárosok igényeit. Az ellenzéki párt elképzelési szerint a weboldal költségeit a főváros és a környezetvédelmi tárca állná, míg a szakmai felügyeletet a kerékpáros szervezetek látnák el.

Katona Kálmán az MDF fővárosi frakciója nevében a főpolgármesternél, Pettkó András a parlamenti képviselőcsoport nevében a környezetvédelmi és vízügyi miniszternél kezdeményezi, hogy közösen biztosítsanak anyagi fedezetet egy olyan interaktív, kerékpáros útvonaltervező honlap létrehozására, mely képes megbízható segítséget nyújtani a városban kerékpározóknak.

Az MDF javaslatcsomagja szerint a honlapnak jeleznie kellene a kerékpárutak különböző fajtáit, megkülönböztetve a gépjárműforgalomtól fizikailag elválasztott, a csak felfestéssel jelzett, illetve a járdán kialakított utakat. A közutak súlyos minőségi hiányosságai miatt a honlapon külön fel kellene tüntetni azon szakaszokat, ahol az út állapota fokozott óvatosságot tesz szükségessé. A weboldalon külön jelölnék a legbiztonságosabb, úgynevezett “gyerekbarát” útvonalakat – áll az MDF közleményében.