Internet: nyitott könyvek vagyunk

A tinédzserek egyre bátrabb képeket osztanak meg magukról, hogy még nagyobb elismerést vívjanak ki
A tinédzserek egyre bátrabb képeket osztanak meg magukról, hogy még nagyobb elismerést vívjanak ki - © Fotó: Archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A mai társadalom fiatal generációi leginkább a lájkok és hozzászólás számával mérik ismertségüket.

Sokszor el sem tudjuk képzelni, milyen veszélyekbe, kellemetlenségekbe sodorjuk magunkat a közösségi felületeken egy-egy bejegyzéssel, visszaigazolással. Élvezzük a határtalan szabadságot a világhálón, miközben magunk sem tudjuk, milyen vaksötétben tapogatózunk a lájkok és a hangulatjelek erdejében. Klausz Melinda közösségimédia-specialista elmondta lapunknak, hogy a közösségi média felületeinek többsége számos adatot tud és mutat meg rólunk, mivel sok oldalt kezdünk követni, rengeteg posztot osztunk meg az oldalunkon, s ami ennél is fontosabb: (túl) sok embert visszaigazolunk. – Szinte minden felületen van lehetőség beállítani, hogy csak az ismerőseink vagy ezen belül közvetlen ismerőseink lássanak egy-egy posztot; általában nyilvánosan vagy ismerősöknek szólóan mutatjuk meg a tartalmakat, s mivel sok embert vissza is igazolunk, így tulajdonképpen boldog-boldogtalan láthatja a tartalmainkat. Az Insta­gram esetében zárt és nyílt profilra van lehetőség, így itt kifejezetten fontos a zárt profil esetén az, hogy kiket igazolunk vissza – hívta fel a figyelmet.

Kutatások alapján

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy szerette volna valós arcát kis időre elrejteni a világ elől, és olyan álruhát felölteni, amiben „bármit” megtehet. Azonban nem szabad túlzásokba esni; a szakértő úgy véli, hogy a közösségi felületeken jellemzőbben hamis képet mutatunk. Mindenki boldogabbnak próbál tűnni, mint amilyen. – Leginkább a párkapcsolatok esetén látszik, a statisztikák és kutatások szerint ugyanis az a pár, amelyik valóban boldog, az nem posztol gyakran önmagáról képet. Jóformán alig mutat meg valamit, mert ő anélkül is életvidám, nem akarja bizonygatni boldogságát. Persze lehet tudatosan is használni a médiafelületeket, hogy promotáljuk a szakmánkat, termékeinket, szolgáltatásainkat is, ilyenkor nyilván a sikereinkről több poszt és tartalom jelenik meg – tette hozzá.

Ismertséget mérnek

A közösségimédia-specialista arra is kitért, hogy a tinédzserek mennyire meggondolatlanok. Legtöbb esetben nem érzik a tetteik súlyát, nem tudják milyen következményekkel járhat, ha esetleg lenge öltözetben mutatkoznak a képmegosztó oldalakon. – A mai társadalom fiatal generációi leginkább a lájkok és hozzászólás számával mérik ismertségüket, kedveltségüket, és idővel egyre bátrabb képeket osztanak meg magukról, hogy még nagyobb elismerést vívjanak ki. Mivel egyre több ilyen fotó jelenik meg, egyre inkább nő a boldogtalansága azoknak, akik mások életét rendszeresen követik, így nekik is egyre nagyobb dolgokat „kell” bemutatniuk, hogy kiváltsák a „sikert”. De ezek a sikerek, visszacsatolások átmenetiek, felszínesek, ezzel pedig nem vagyunk minden esetben tisztában, és csak akkor derül ki, hogy valójában kikkel vagyunk jóban, amikor már komolyra fordul a helyzet – mondta.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az, hogy kijelentkezzünk a médiafelületekből. Internetezzünk akár a munkahelyen, iskolában, nem engedhetjük meg magunknak, hogy felelőtlenségünk miatt bajba sodorjuk azokat, akikkel csevegőoldalainkon társalogtunk. – Elengedhetetlen, hogy minden esetben kilépjünk az adott közösségi oldalról, levelezőprogramból, ha ott hagyunk egy számítógépet. Hiszen ha csak az oldal tetején az X-re kattintunk, akkor bárki láthatja, hogy mit csináltunk, és a nevünkben posztolhat, írhat levelet. Azért is érdemes kijelentkezni minden esetben a programokból, mert amíg csak bezárjuk az oldalt, addig minden egyes internetes tevékenységünket rögzíti az adott program. És bár ettől nem kell elsődlegesen félni – mert legtöbbször nem egy adott ember a célpont –, de mégis rögzíti a rendszer az online tevékenységünket, s az alapján nekünk célozhatnak különböző hirdetéseket a marketingesek – fűzte hozzá.

Alacsonyabb szociális készség

Minden tettünk árulkodik rólunk; olyan dolgokat is megtudhatunk magunkról, amelyekről eddig fogalmunk sem volt. Ha nem csinálunk semmit, lehet, hogy azzal áruljuk el a legtöbbet személyiségünkről, gondolatainkról, éppen ezért az a legjobb, ha mindig önmagunkat adjuk, s nem más életét akarjuk élni. – Egyes tanulmányok szerint aki teljes mértékben távol tartja magát manapság a közösségi médiától, annak a szociális készségei is alacsonyabbak. Egész egyszerűen nem társas lény, mivel napjainkban ezeken a felületeken beszélgetünk barátainkkal, családtagjainkkal. A felületeken jellemzően hat különböző magatartást képviselhetünk: alkothatunk (gyárthatunk tartalmakat), beszélgethetünk, kritizálhatunk, gyűjtögethetünk különböző tartalmakat, híreket, passzív szemlélőként vehetünk részt a felületeken, és csak görgetünk a hírfolyamban, vagy lehetünk inaktívak. Ezek a szerepek oldalanként, ismerősi közegenként és akár időszakonként is változhatnak. Mindenkinek van olyan korszaka, amikor több tartalmat oszt meg, és mivel a barátai korábban például azt szokták meg, hogy alig posztol, hirtelen akár zavaró is lehet számukra. Aki rendszeresen több bejegyzést tesz közzé, már önmagában megoszthatja az ismerőseit, viszont jellemzően sokkal kevésbé tűnik fel, ha ezt a mennyiséget még jobban növeli vagy csökkenti. Az ő esetében az tűnik fel, ha napokra abbahagyja – és lehet, hogy mindeközben csupán annyi történt, hogy beteg lett az illető, vagy sok lett a munkája – mondta végül.

– Nagy Emese –


Sok a rés a pajzson

Klausz Melinda azt javasolja, hogy minden közösségimédia-felületen megosztott tartalmat kezeljünk úgy, mintha bármikor nyilvánosságra kerülhetne – mivel a mai világban nem feltétlenül a pénzünk az érték, hanem a rólunk szóló adatok. Az általunk megosztott tartalmakról bármikor printscreen (monitorkép) is készíthető akár egy „barátunk” által, aki később visszaélhet vele.

Érdemes csak olyan tartalmakat még chaten is megosztani, amiket nyilvánosan is fel mernénk vállalni. Hackerek mindig voltak és lesznek, emellett sajnos sok rés van a pajzson.