Internet kávézókban élnek a japán szegények

Több mint 5 ezer olyan ember él Japánban, akik annyira szegények, hogy kénytelenek internetes kávézókban meghúzni magukat. Őket nevezi a szociális minisztérium egy kedden nyilvánosságra hozott felmérése “netkávézó menekülteknek”.

Egy új, igen szegény társadalmi réteg jelent meg a jólétéről ismert szigetországban, amelynek tagjai az egész éjszaka nyitva tartó vendéglátóegységekben élnek. A szakértők azt mondják: mindez azt jelzi, hogy egyre nő a szakadék a gazdagok és szegények között.

A kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint körülbelül 5400 japán lakik 24 órán keresztül nyitva tartó kávézókban. Ezek 80 százaléka férfi, és több mint felük mondta azt, hogy munkájuk elvesztése miatt kénytelen ott élni. Minden hetedik “netkávézó menekültek” pedig családjával romlott meg a kapcsolata – derült ki az egészségügyi és szociális minisztérium megbízásából készült kutatásból.

A kutatás első volt a maga nemében, 3000 internet kávézó dolgozóját és vendégkörét kérdezték ki, hogy felhívják a problémára a figyelmet.

Egy 5 órás tartózkodás egy kávézóban 3000 jenbe (4800 Ft) kerül, ebbe már egy étkezés is beletartozik, 200 jenért (310 Ft), fél órát zuhanyozni is lehet, sőt alsóneműt is mosni. A menekültek a japán minimálbér (113 ezer jen, 183 ezer forint) körüli összeget keresnek havonta.

A minisztérium tanácsadókat fog alkalmazni, hogy segítsenek a “netkávézó menekülteknek” az álláskeresésben és lakáskérdésben. Japán egyébként mindig is büszke volt társadalmi méltányosságára, bár az 1990-es évek óta, amióta a gazdasági recesszió elkezdődött a jóléti állam képe kissé megfakult.