Friss hírek

2009.04.15. 18:27

Megkezdődött a szavazatok újraszámolása Moldovában

<p>Moldovában a hatóságok szerdán megkezdték az április 5-i általános parlamenti választások szavazatainak újraszámolását, amelyet az alkotmánybíróság rendelt el. A voksolás hivatalos eredményének kihirdetése, a kommunisták győzelmének bejelentése után ugyanis tömegtüntetés tört ki a fővárosban. Kisinyovban a feldühödött tiltakozók megostromolták a parlament épületét. Az összecsapásokban ketten meghaltak és sokan megsérültek. Az ellenzéki pártok szerint az újraszámlálás csak színlelés, ezért nem ismerik el az újabb eredményt.</p>

Az országos választási bizottság elnöke szerint a helyi szavazókörökből szerdán este, illetve csütörtökön reggel érkeznek be az eredmények a kisinyovi központba. A választási csalást reklamáló ellenzéki pártok szerint az újraszámlálás csak színlelés, és csupán arra jó, hogy elkendőzzék a választási csalást, valamint, hogy hatalmon tartsák a kommunista párt uralmát Európa legszegényebb államában.

A voksolás hivatalos végeredménye szerint Moldovában a magukat Európa-barátnak nevező kommunisták 50 százalékot kevéssel meghaladó eredménnyel abszolút többséget szereztek az április 5-i parlamenti választásokon, amelyen a szavazati joggal rendelkező állampolgárok kevesebb, mint 60 százaléka vett részt.

Az ellenzékben lévő, magát ugyancsak Európa-barátnak nevező három párt, amely elérte a 6 százalékos bejutási küszöböt, összesen a szavazatok 35 százalékát szerezte meg. A Liberális Párt, a Demokrata-Liberális Párt és a Mi Moldovánk Szövetség (ANM) azzal vádolja a kommunistákat, hogy csalással győztek.

A voksolás hivatalos végeredménye, a kommunisták győzelme miatt a fővárosban tömegtüntetés tört ki, amely a parlament ostromával és az épületen belüli gyújtogatásokkal végződött. Az erőszakos eseményekben megsebesült több tucat rendőr és tüntető, akik közül egy füstmérgezésben, egy pedig sérülései következtében meghalt. Moldovában, ahol az alkotmány szerint a parlament választja meg az államfőt, a kommunista elnök, Vladimir Voronin a tüntetést a "részeg fasiszták hatalomátvételi kísérletének" nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!