Helyi közélet

2011.07.19. 19:54

Nem tartják nyilván az allergiában szenvedőket

Miskolc - Nem sikerült megtudnunk, több-e a pollenallergiás megyénkben, mint korábban.

Miskolc - Nem sikerült megtudnunk, több-e a pollenallergiás megyénkben, mint korábban.Minthogy a gyógyszerekre nincs állami támogatás, nem feltétlenül a szakrendeléseket keresik fel a légzőszervi allergiában szenvedők, így a forgalmi adatok nem sokat mondanak, tudtuk meg Jónás József főorvostól, a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek Nonprofit Kft.) Tüdőgyógyászati Osztályának főorvosától.

– Bár egy éve működik a pulmonológiai-allergológia szakrendelésünk, a forgalmunk nem nagy, nem nagyobb ilyentájt, feltehetőleg azok, akik korábban emiatt a Szent Ferenc Kórház szakrendelésére jártak, azok jó része továbbra is oda jár. Emellett sok a magánrendelő is, meglehet, többen inkább ezt az utat választják. Fordulhat a beteg fül-orr-gégészhez, allergológushoz, tüdőgyógyászhoz, vagy a legegyszerűbb, ha a háziorvossal íratja fel a gyógyszert, hiszen ezeken nincs támogatás, szakorvosi javallat sem kell. A pollenallergia nem bejelentés-kötelezett betegség, nem tébécé, így sem megyei, sem országos statisztikai összesítés sincs arról, hányan szenvednek tőle, összehasonlító adatok sincsenek - mondta a főorvos.

Megkérdeztük: hozzájárulhat-e a "titokban maradáshoz", hogy a lépten-nyomon hirdetett, az allergia tüneti kezelését szolgáló újfajta gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak.

– Az is lehet, magam nem próbáltam, mert nincs rájuk szükségem, de több betegtől hallottam, hogy jók.

- ÉM-SzK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában