Olvasói történetek

2019.12.29. 15:00

Betlehem és kántálás sok-sok évvel ezelőtt

Olvasónk 12 éves lehetett, amikor barátaival úgy döntött, betanulnak egy betlehemes játékot.

Halász Vince

A rajzok gyermekrajzpályázatunkra érkeztek

Fotó: Bakk Zoé

Végtelenül örülök, hogy lehetőséget adtak arra, hogy a karácsonnyal kapcsolatos legkedveltebb emlékeinket megoszthassuk másokkal is. Örömteli szívvel emlékszem arra a karácsonyra, ami körülbelül egybeesik az önök lapjának a megjelenési idejével.

Pontos dátumra már nem emlékszem, azt tudom, hogy 12-15 évesek voltunk, öten összefogtunk, és betanultuk a betlehemi játékot. Felemelő érzés volt, hófehér kombinéban vagy valami ilyesmiben, hegyes, színes csákóval, nagy, furkós pásztorbottal (tele csörgővel) járni Szirma házait, és lejátszani kis műsorunkat a Jézuska születésével kapcsolatban. Az énekünket ütemes csörgőbotveréssel énekeltük. Csak részletekre emlékszem.

A rajzok gyermekrajzpályázatunkra érkeztek Fotó: Bakk Zoé

Bevezetőben énekeltük, hogy: Hallod, pajtás, jó hírmondás, angyalok énekelnek, a pásztorok hirdetik, hogy új Messiás születik. Közben ilyen is volt: Rázd meg, öreg, a bundád, hadd peregjen a bolhád. Az öreg talpig érő báránybőr bundában és báránybőr sapkában, álarcban volt.

Kis játékunk befejeztével kifele jövet énekeltük: Isten áldja meg e háznak gazdáját, töltse be az isten csűrét, kamaráját. Akkor még minden nagyobb gazda udvarán csűr állt. Szirmán a házak 90 százaléka szalmatetős volt, spájz, hűtőszekrény helyett kamrákban tárolták az élelmiszereket, ha volt, az sem mindenütt. Mindennek a teteje az volt, hogy a római katolikus templomban az éjféli misén is lejátszhattuk kis műsorunkat. További emlék, hogy az ünnep viliáján mi, kis legények jártuk a falut kántálással, bezörögtünk az ablakon, hogy szabad-e Jézuskát dicsérni?

Ha igen válasz jött, elénekeltük a Mennyből az angyalt vagy valami mást, aprópénzzel, bejglivel köszönték meg, és mentünk tovább.

Sajnos az ilyen szép hagyományok elmúltak. Lassan velünk együtt. A betlehemesek közül már csak én élek. Ha a Jóisten is engedi, jövő hónap 26-án töltöm a 89. évemet. Engedje meg nekem a szerkesztőség, hogy minden kedves dolgozójának és olvasójának (ha megjelenik az emlékem) kívánjak nagyon boldog és gazdag karácsonyi ünnepeket, szeretetet, békességet. Sikerekben gazdag, anyagi gondtól mentes új évet, erőt, egészséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában