Interjú Németh Miklóssal, a “rendszerváltás miniszterelnökével”

Akt.:
Németh Miklós dedikálja könyvét
Németh Miklós dedikálja könyvét - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Németh Miklós dedikálta vasárnap délután Oplatka András: Németh Miklós – “Mert ez az ország érdeke” című könyvét a Géniusz könyváruházban.

A “rendszerváltás miniszterelnökét” hihetetlen tömeg, a könyváruházon végigkígyózó sor fogadta, az eredetileg félórásra tervezett dedikálás vége így erősen a késő délutánba csúszott. Németh Miklóst Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem politikatudományi intézetének igazgatója méltatta. A dedikálás előtt munkatársunk néhány mondat erejéig beszélgetett, a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnökével, a Magyar Köztársaság első kormányfőjével.

Milyen a könyv fogadtatása?

Németh Miklós: A Libri, a Helikon első kiadásban öt-, a második kiadásban hatezret nyomott, a mostani, harmadik kiadás pedig tízezer példányban készült. Az országban egy ilyen típusú könyv 20-21 ezer példányszámban… Már-már Stahl Judit konyhás könyvével mérhető. Kritikát személyesen nem hallottam, de egy-két megjegyzés elhangzott: olyasmik jutottak el a fülembe, hogy miért rúgtam ebbe vagy abba akkorát, de a könyvben leírtak mögött nem a “rúgás” volt a szándékom, hanem a tények és az igazság elmondása.

Mi lehet a könyv népszerűségének oka?

Németh Miklós: Egy-két korosztály igényli ezt: az előttem járó, az én korosztályom és talán az utánam következő. Sokan – így 2000-ben én magam is – úgy gondolták, hogy amit tanultam, megpróbálom a magyar politikai közéletben hasznosítani, de ez a visszatérési kísérletem nem sikerült. Most mindenki azt gondolja, ezt a könyvet azért írtam, emrt vissza akarok térni a politikába. Nem, az életemnek ezt a szakaszát már lezártam, de úgy éreztem, hogy 25 év után – ha már megkeresnek a kiadók – tartozom annyival a történészeknek, politológusoknak és sok mindenkinek, hogy elmondom, hogyan éltem meg az elmúlt 55-60 évet.

Ennek ellenére nyomon követi a belpolitikai változásokat?

Németh Miklós: Az ember óhatatlanul olvas újságot, hallgat híreket, de egyre kevésbé kötnek le a híradások. Komoly, hozzáértő elemzést a propagandisztikus írásokon kívül nem nagyon látok. Vegyük a rádiót: már a harmadik mondat után megmondom, hogy a riporter milyen pártra szavaz – ennek egy közszolgálati rádiónál soha nem lenne szabad előfordulnia.

Mi a véleménye a baloldal helyzetéről?

Németh Miklós: A baloldalnak el kell egyszer jutnia oda, hogy elmondja magáról: elvégezte a maga Bad Godesberg-i szembenézését a múltjával, történelmével, akkor lesz esélye néppárt, tömegpárt jelleget öltve újjászületni. Addig nem.

Szendrei Péter