Interjú: Nagy Lilla

Akt.:
Interjú: Nagy Lilla
Miskolc – Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere a Magyar Virtuózok Kamarazenekar oszlopos tagja Nagy Lilla volt, aki sok érdekességet megosztott a miskolci hallgatókkal.

Szabi: Mikor és hogyan kerültél közel a komolyzenéhez?

Nagy Lilla: Már általános iskolában a szüleimnek köszönhetően elkezdtem zongorázni, amit 8 évig napi szinten csináltam, ennek köszönhetően rengeteg hangversenyen, fellépésen vettem részt. A zene egyébként mindig is része volt az életemnek, édesapám és az öcsém is zenélnek a mai napig is. Sajnos a főiskola mellett nem tudtam annyit foglalkozni ezzel, mint amennyit szerettem volna, de nagyon örülök, hogy mostanra a munkám által visszakanyarodtam a komolyzenéhez, igaz csak hobbi szinten zongorázom már, de annál nagyobb örömmel. Több, mint egy éve dolgozom a Magyar Virtuózoknál, én a koncertek koordinálásával, szervezésével foglalkozom leginkább.

Szabi: Mit lehet tudnunk a Magyar Virtuózok Kamarazenekarról?

Nagy Lilla: A Magyar Virtuózok Kamarazenekart 1988-ban alapította Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a főiskolán végzett fiatal tehetséges tanítványaiból. A kamarazenekar 25 éve a magyar komolyzenei élet kiemelkedő szereplője, a legtöbbet foglalkoztatott zenekar. A repertoár a Barokktól a 20. századi zenéig terjed. Olyan zeneszerzők művei csendülnek fel koncertjeiken, mint Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn, Tchaikovsky, Verdi, Bartók stb. Megalakulásuktól kezdve igen sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak az együttes, koncerteztek az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Indiában, Dél-Koreában, Dél-Amerikában és Európa majd minden országában. A számtalan koncert meghívásnak köszönhetően a Magyar Virtuózok Kamarazenekar mára a legismertebb zenekarrá nőtte ki magát kategóriájában. Rendszeresen fellépnek a Mátyás-templomban, MÜPÁ-ban, Papp László Budapest Sportarénában és számos rangos koncerthelyszínen.

Szabi: Decemberben az Arénában egy különleges Vasovski Symphonic show-t láthat a közönség, ahol az elektronikus zenei stílusok a klasszikus hangzással találkoznak. Miben lesz másabb az este, mint egy “sima” fellépés?

Nagy Lilla: A szuperprodukció nemcsak hangzásában ötvözi a műfajokat, hanem színpadi megjelenésében is. A nézők elsőre egy nagy koncertterem klasszikus vonalait pillanthatják majd meg, ugyanakkor a modern fénytechnikai és vizuális eszközöknek köszönhetően egy éjszakai klub hangulatát is átélhetik. A Vasovski Symphonic főszereplője és névadója, Mr. Vasovski, egy közel másfél órás DJ szettel készül, melyet végig a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kísér. Három vokalista mellett számos ismert énekes és énekesnő is színpadra lép majd, mint például: Radics Gigi, Tolvai Reni, Majka, Curtis, Mező Misi és Járai Márk, hogy az élmény még teljesebb legyen.

Szabi: Zenei és egyéb tervek?

Nagy Lilla: Erre az évre szerencsére rengeteg koncertünk van, tehát legfőképp ezekkel fogok/fogunk foglalkozni, mint például a Laár 60 életmű show, Nigel Kennedy, Szenthelyi Miklós Maratoni koncertsorozat, Magna Cum Laude, Rákász Gergely, Noémó, Nédó Olga, Malek Andrea, Kasza Tibi, Hooligans, Matiné műsorok és a tavaly is nagy sikerrel játszott Játékkészítő szuperprodukció. A 2016-os évre nagyszabású terveink vannak, mind komolyzenei, mind könnyűzenei területen. Januárban 17-én Ennio Morricone európai turnéjának budapesti koncertjét szervezzük, februárban a MÜPÁ-ban Vadim Repinnel koncertezik a zenekar és ezenkívül 2 könnyűzenei világsztár is a zenekar vendége lesz, de ez még egyelőre titok.:)

Szabi: Köszönöm a beszélgetést, további sikereket Neked!

www.facebook.com/Magyar-Virtuózok-Kamarazenekar-479883605402678/timeline/