Interjú Nagy Anna kormányszóvivővel

Az állítólagos kormánygépről, Orbán Viktor új irodájáról és pénteki Facebook-bejegyzéséről, valamint a Nemzeti Eszközkezelőről is kérdezte a Független Hírügynökség (FÜHÜ) pénteken Nagy Anna kormányszóvivőt.

A Nagy Anna kormányszóvivővel készült interjú pontos leirata:

FÜHÜ: – Létezik-e valóban egy olyan előterjesztés, amely egy kormánygép vásárlásáról vagy bérléséről szól?

Nagy Anna: – A kormány megbízta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot azzal, hogy készítsen egy olyan vizsgálatot, ami arról szól, hogy mennyi közpénzbe kerülnek a diplomáciai és a honvédelmi utazások, a hosszú távú utak, mennyi kerozint kell kifizetniük az adófizetőknek. Ennek alapján lehet majd megnézni azt, hogy vajon a mostani mennyire költséghatékony, mennyire takarékos rendszer. De egyébként kormánygép vásárlása nincs a kormány napirendjén jelenleg.

FÜHÜ: – Ebben az esetben az a dokumentum, ami a hvg.hu birtokába került, mi lehet?

Nagy Anna: – Megismételném: tehát arról szólt ez a bizonyos…tehát ezt tárgyalta is a kormány, hogy mi lenne a legjobb módja ennek. De semmilyen döntés nem született erről, és nincs olyan terv, hogy a kormány most kormánygépet szeretne vásárolni.

FÜHÜ: – A mi információink szerint az is felmerült, hogy a MALÉV adósságának egy része fejében kerülne az állam tulajdonába az egyik Bombardier repülőgép, és ezt használnák kormánygépként. Ez igaz-e?

Nagy Anna: – A kormánygép semmilyen formában nincs most napirenden.

FÜHÜ: – És az, hogy a MALÉV az adóssága egy része fejében átadná az államnak az egyik repülőgépét?

Nagy Anna: – Így sincs. Tehát a kormánygép, mint kategória nincs egyáltalán most napirenden. Egyelőre még ott tart ez a dolog, hogy megnézik a honvédelmi és diplomáciai protokolláris költségeket, az utazási költségeket, tehát most ennél a fázisnál tartunk. Meg kell utána majd nézni, hogy vajon biztos, hogy ez-e a legjobb rendszer vagy lehet máshogy, jobban csinálni. De egyelőre csak itt tartunk, semmilyen döntés ezzel kapcsolatban nem született.

FÜHÜ: – Bármelyik megoldást is választják, nyilvánvalóan szembe kell majd nézni azzal, hogy az előző kormányokat is komoly támadások érték az utazásaik miatt. Milyen kommunikációra készül a kormány ezzel kapcsolatban?

Nagy Anna: – Egyenes kommunikációra. Azt hiszem, ez a legfontosabb.

FÜHÜ: – A miniszterelnök úr költözése a Parlamentben valóban egy költségtakarékossági megoldás volt? Mennyi volt a költsége?

Nagy Anna: – Inkább a Miniszterelnökségnek hagynám meg ezt a feladatot, erről ők tudnak pontosat mondani.

FÜHÜ: – Orbán Viktor miniszterelnök úr a legfrissebb Facebook-bejegyzésében említést tesz a Nemzeti Eszközkezelőről, és azt írja, hogy tervek vannak, tárgyalások folynak. Hol áll ez a dolog?

Nagy Anna: – Ez egy nagyon régen, hónapok óta folyó tárgyalás, hiszen azoknak a szereplőknek is részt kell venniük ebben a folyamatban, akik érintettek. Tehát azok, illetve azok képviselői, akik tartoznak, az adósok, valamint a bankok, a bankrendszer, akiknél ezek a hitelek vannak, illetve már a kormánynak is szerepe van ebben, hiszen olyan óriási mennyiségű összegről és olyan sok emberről van szó, hogy a kormánynak is helye van ebben a hármasban. Itt most, ami jelenleg folyik, a kilakoltatási moratórium, ami gyakorlatilag csak egy tüneti kezelése ennek a sokkal nagyobb és sokkal mélyebb problémának. A kormány jó néhány olyan lépést megtett, ami arra szolgált, hogy a “most és itt”- helyzetet kezelje. De ez hosszú évek alatt, tehát 6 év alatt felgyülemlett probléma, ez a 6 év alatt felgyülemlett 2800 milliárd forintos devizatartozás már sokkal nagyobb annál, mint amit a kormány egyedül kezelhet, és egyébként nem is a kormány dolga, hogy egyedül kezeljen egy ilyen pro blémát. Ez akkor tud megvalósulni – a hosszú távú megoldás megtalálása -, ha a bankokkal együtt, egymás mellett és egyenlő terhekkel tudja az állam megtalálni a megfelelő módot. Tehát nem lehet olyan megoldást találni, ahol az állam viszi az összes nehézségét ennek a megoldásnak. Itt az kell, hogy közösen, a két fél együtt próbáljon segíteni. És amikor megvan ez a hosszú távú megoldás, akkor tudjuk azt mondani, hogy “ezt tudjuk felajánlani”. Addig viszont a kormánynak nagyon határozott célja az, hogy ne kerülhessenek a devizahitelesek akkor sem az utcára, ha nehéz helyzetbe kerültek a fizetéssel.

FÜHÜ: – Mivel több százezer családról van szó, nyilván az a legfontosabb kérdés, hogy mikorra várható valamilyen megegyezés ebben az ügyben, és mikor indulhat el a Nemzeti Eszközkezelő?

Nagy Anna: – Az Eszközkezelő az egyik fajta megoldás. Nagyon komoly szakmai viták folynak erről, és valóban hónapok óta, hogy mi lenne a legjobb módja ennek. Fel is állt már jó néhány olyan terv, ami elképzelés, lehetséges megoldás, de ezek a komoly szakmai viták pontosan arról szólnak, hogy ezek közül a megoldási javaslatok közül melyik lesz a legjobb.Sporthírek